10 moduri eficiente de a-ți exprima furia în cel mai productiv mod pentru tine și fără durere pentru ceilalți.

În fiecare zi ne confruntăm cu multe situații care ne pot destabiliza emoțional. Ceasul deșteptător nu a sunat la timp, cafeaua a fugit pe aragaz, iar în metroul aglomerat cineva a călcat pe adidașii tăi albi cu o cizmă murdară. Ai impresia că fierbi?

„Este normal și nu trebuie să-ți reproșezi asta.” – consideră experții. „În ciuda stereotipului că a fi furios este ceva rău, furia este o emoție de bază vitală. Ea ne ajută să supraviețuim, să ne adaptăm circumstanțelor externe, să ne apărăm granițele și să luptăm împotriva pericolului. Fiind furioși strângem inconștient fălcile și pumnii, respirația devine superficială și frecventă. Astfel creierul nostru reptilian se pregătește să implementeze una dintre strategiile de supraviețuire – „lovește”. Chiar dacă emoțiile își au originea în creier, ele trăiesc în corp.

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ NE EXPRIMĂM FURIA?

Din copilărie am fost învățați să suprimăm emoțiile în loc să le exprimăm într-un mod sănătos: „Fetele bune nu se enervează”, „Băieții nu plâng”. Astfel de copii ascultători cresc adulți care nu pot răspunde în mod rezonabil șefului din cauza fricii că va fi concediat și nu știu cum să construiască comunicarea în familie. Dar paradoxul este că în aceste momente, când noi, în ciuda circumstanțelor, continuăm să fim buni în ochii celorlalți, agresivitatea și furia nu dispar, ci rămân în organism sub formă de boli.

Vezica biliară este prima care primește lovitura. Apar senzații dureroase în partea de sus a abdomenului, greutate sub coasta dreaptă, greață ușoară, eructații frecvente, gust amar sau respirație urât mirositoare, oboseală cronică, somnolență. Dacă observi cel puțin două dintre semnele enumerate, trebuie să schimbi urgent tactica și să eliberezi emoțiile.

CE TREBUIE SĂ FACI CÂND EȘTI FURIOS PE TOATĂ LUMEA?

În primul rând, trebuie să-ți transferi atenția de la obiectul furiei și să te concentrezi pe altceva. Dacă furia nu dispare, încearcă următoarele modalități:

Sportul 

Activitatea fizică lentă (yoga, alergatul) este cea mai bună modalitate de a face față temperamentului exploziv. Iar daca simți că ești pe cale sa explodezi, mergi la box. Dar amintește-ți că efectul lovirii sacului de box va fi de scurtă durată. Apropo, poți folosi și o pernă obișnuită.

Dansează

Mergi la dansuri sau mișcă-te pe ritmul muzicii tale preferate chiar la tine în bucătărie. Astfel va crește nivelul de endorfine (hormonul fericirii) și va scădea cortizolul ( hormonul stresului).

Cântă

Furia îți strânge gâtul – este timpul să mergi la karaoke. Cântatul deschide chakra a cincea, situată în zona glandei tiroide. Ea este responsabilă pentru capacitatea omului de a comunica, de a-și exprima gândurile și sentimentele.

Plângi

Acesta este cel mai simplu mod de a scăpa de tensiunea emoțională. Plânsul este o apărare naturală a organismului, care ne ajută să facem față stresului și chiar ne salvează de un atac de cord.

Exprimă-ți furia în cuvinte

Pentru a înțelege cauzele furiei și pentru a o trăi corect, trebuie să înțelegi de unde a venit. Un prieten care te poate asculta cu atenție este binevenit în această situație. Situațiile care au fost discutate nu vor mai părea o catastrofă de amploare universală.

Desenează

Nu-ți poți exprima emoțiile în cuvinte – ia vopselele. Aruncă mânia pe hârtie prin formă și culoare. În același timp, nu este necesar să fii pictor – obiectele fără formă, liniile incoerente și loviturile vor ajuta la ameliorarea tensiunii interne.

Fă curățenie în casă

Direcționează energia agresiunii într-o direcție pașnică. De exemplu, spală ferestrele, demontează dulapurile sau mută mobila.

Scrie o scrisoare 

Imaginează-ți că ai șansa să-i spui răufăcătorului tot ce s-a acumulat în interiorul tău. Acum scrie totul pe hârtie. Și nu fi timidă în expresii. După ce ai pus punctul final, vei simți imediat o ușurare. Apoi arde scrisoarea. Sau trimite-o destinatarului – lasă-l să știe.

Masajul

Ai observat cum reacționează corpul când suntem furioși? Ne strângem intuitiv pumnii și dinții. O sesiune de masaj va ameliora tensiunea din mușchii mobilizați.

Cere ajutorul psihologului

Simți că nu poți face față furiei? Un profesionist te va ajuta să determini cauzele ei și, cel mai important, să înveți să construiești limite personale, astfel încât să nu te afecteze acțiunile altora.