Cum să o „înving” pe soacra mea, dar în același timp să nu-mi stric relația cu soțul?

Eu și soțul meu ne-am căsătorit acum 2 luni. Peste 3 luni vom deveni părinți. Locuim separat într-un apartament care aparține soacrei mele. Mama și sora soțului meu locuiesc nu departe de noi. Soacra nu lucrează, la 48 de ani este deja pensionară. Ne vizitează aproape în fiecare dimineață fără avertisment. Eu lucrez 12 ore stând în picioare și având în vedere că sunt însărcinată, îmi doresc foarte mult să mă odihnesc în weekend, iar ea vine în vizită foarte des la 9-10 dimineața, sună cu insistență până ne trezim și își justifică vizita cu: ”Treceam pe lângă voi și am decis să vă văd.” Îmi cere cu insistență să o servesc cu ceai. Eu și soțul meu, somnoroși, alergăm prin bucătărie pregătindu-i ceaiul. Timp de 2 luni de când suntem căsătoriți, nu a adus niciodată ceva pentru a servi ceaiul.

Ignoră solicitările noastre de ne avertiza și apoi să vină. Am încercat să oprim soneria – nu a ajutat, apartamentul este la primul etaj și atunci când bate la fereastră este chiar mai enervant decât sunetul la ușă.

După nuntă ne-a spus că a cheltuit mulți bani pentru noi, de aceea suntem obligați să-i returnăm o parte din banii primiți cadou. Toți prietenii, cunoștințele și chiar și ea știe că părinții mei au cheltuit de 2 ori mai mult pentru nuntă. Mi-au dăruit o mașină de spălat și bani, iar ea nu ne-a dat nimic, doar a spus: „Locuiți în apartamentul meu și bucurați-vă”.

Gătesc gustos, avem mereu acasă câteva feluri de bucate. Acum soacra mea și fiica ei (are 18 ani) vin și ele la cină, motivând că s-au săturat de paste. Soțul meu le servește cu bucurie, deși nu mă ajută să gătesc și nici nu merge după produse. A plecat recent pentru o zi, iar eu am rămas singură acasă și sora lui îmi scrie un mesaj: “Ai ceva de mâncare?” I-am spus că tocmai am început să gătesc, să vină să mă ajute la gătit și să mâncăm împreună. Ea mi-a răspuns: „Nu, nu vin, credeam că ai deja ceva gata preparat.”

Soțul meu este neutru, nu ia partea nimănui, dar nici nu-i poate spune mamei sale să nu vină atât de des. Din cauza acestei situații sunt foarte nervoasă, nu dorm suficient, plâng des, nu știu ce să fac în continuare…

Odată am decis să-i sugerez că nu-mi place această situație: a venit dimineața, i-am pus pe masă ibricul, zahărul, frunzele de ceai și m-am întors în dormitor. Ea a mormăit ceva cu o privire nemulțumită că am plecat și nu am servit-o. Dar, în același timp, nu s-a schimbat nimic.

Nu ne permitem să plecăm într-o locuință închiriată, salariile noastre sunt destul de mici, în curând voi pleca în concediu de maternitate și soțul meu va lucra singur.

Acum locuiesc cu mama, vreau să iau o pauză de la ei. Mulți mi-au spus că soacra mea este geloasă pe mine, că i-am luat fiul, dar de ce nu are grijă de fiica ei? Sora lui este cu 6 ani mai mică decât mine, îi poate acorda ei toată atenția. Soțul nu are tată, au locuit cu mama lor în acest apartament până când ea a cunoscut un bărbat cu care are o fiică. Apoi au locuit într-un apartament cu două camere al tatălui lor vitreg, toți împreună.

În urmă cu aproape un an, fiul ei a abordat-o și i-a spus: „Am 26 de ani și locuiesc cu sora mea în aceeași cameră!” Atunci ea a evacuat chiriașii și i-a dat fiului acest apartament, după care am apărut eu în viața lui. Pentru apartament, soțul meu îi dă „totul”, și chiar mai mult, dar tot nu îi ajunge..

Ajutați-mă cu sfaturi, ce pot să fac în această situație? Cum să fac să nu mai vină la noi atât de des? Acum nu avem o viață privată, dar ce se va întâmpla când se va naște copilul? Nu voi dormi suficient, iar ea va veni să bea ceai și să ceară mâncare?