Metoda ”Clepsidra”: 5 pași care te vor ajuta să afli în mod discret informațiile care te interesează.

Această metodă este adesea folosită de cercetași pentru a afla în mod discret unele informații. Ea a fost descrisă în detaliu de fostul agent CIA, Jason Hanson, în cartea ”Agent of Influence” Vă explicăm care este esența ei și cum se aplică.

Esența metodei ”Clepsidra” 

În cele mai multe cazuri, atunci când comunică, omul acordă o atenție deosebită și își amintește doar începutul și sfârșitul dialogului. Tot ce se întâmplă între – mai rar rămâne în memorie.

Atunci când folosești această tehnică, conversația într-adevăr este ca o clepsidră: începi conversația cu un subiect larg, concretizând treptat și restrângând subiectele întrebărilor la mijloc, apoi revii la ceva neutru la final. Astfel, omul își va aminti că ați discutat despre vreme și nici măcar nu va bănui că ai încercat să afli ceva de la el. Din punct de vedere psihologic, această metodă de a afla adevărul este considerată una dintre cele mai sigure.

Aplicarea practică 

1. Stabilește-ți un obiectiv clar. Desigur, nu va funcționa dacă nu știi ce informații vrei să obții. Săritul de la un subiect la altul nu poate decât să trezească suspiciuni. Toate întrebările din mijlocul conversației ar trebui să fie cât mai specifice, altfel vei primi un răspuns vag. Pregătește-le din timp. De asemenea, trebuie să afli dacă persoana respectivă este competentă în acest subiect.

2. Începe conversația cu un subiect discret. În psihologia comunicării, aceasta este o declarație inofensivă, neutră. De exemplu, „Este prima dată când particip la acest eveniment” sau „În acest an au ales un loc interesant pentru conferință.” Astfel de fraze te vor ajuta să începi conversația și să găsiți subiecte comune.

3. Urmărește reacția interlocutorului. Expresiile feței și poziția corpului pot spune multe despre disponibilitatea și deschiderea la discuții. Ai grijă să nu ratezi momentul în care poți pune întrebări mai specifice. Pentru a face acest lucru, interlocutorul trebuie să fie relaxat, gesturile și expresiile feței sale să indice o predispoziție de a continua conversația. Dacă brațele persoanei sunt încrucișate, privirea este detașată, picioarele sunt îndreptate spre ieșire, cel mai probabil metoda va eșua.

4. Începe să restrângi subiectul. Dacă vezi că persoana este deschisă comunicării, poți pune întrebări. Mai întâi, interesează-te de activitățile generale ale companiei, apoi întreabă-l despre atitudinea personală față de munca sa. Apoi, poți specifica despre prețuri, viteză, servicii și garanții. Pentru ca să nu arate ca un interogatoriu, neapărat împărtășește-ți experiența și opinia. Dialogul va părea mai firesc.

5. Revină la general. Dacă ați discutat despre câștigurile unei anumite companii, mută conversația la starea economiei în ansamblu, folosind declarații neutre. Adică, dintr-un subiect restrâns, trebuie să te întorci la ceva global, care nu are legătură directă cu interlocutorul. Este mai bine să închei conversația cu reflecții despre rutina zilnică, filme, muzica preferată și multe altele.

Acum știi cum să afli adevărul și informațiile necesare de la aproape orice persoană. Metoda Clepsidra este folosită nu numai de spioni, ci și de mulți oameni de afaceri înainte de a face anumite tranzacții. În plus, cunoașterea modului în care funcționează această tehnică te va ajuta să nu cazi în capcană atunci când cineva încearcă să o folosească în cazul tău.