”Oare merită să-i spun prietenei mele că soțul o înșală?” Răspunsul psihologului.

Ce să faci într-o situație atât de dificilă, oare merită să-i spui prietenei că bărbatul ei iubit o înșală sau nu?!

Să începem cu faptul că nu trebuie să-ți suni imediat prietena și să-i spui totul. Pentru că există situații în care poți face asta și când ar fi mai bine să păstrezi tăcerea.

Situații când merită să-i spui:

1. Sunteți prietene de multă vreme și cândva ați făcut o înțelegere că vă veți spune reciproc despre trădare.

În acest caz, cu siguranță trebuie să-ți aduni gândurile și să-i spui despre ceea ce ai aflat. Prin încheierea unui astfel de acord, ți-ai asumat responsabilitatea de a-l respecta.

2. Între voi nu există un acord și ești conștientă de faptul că relația voastră se va înrăutăți. 

Așa funcționează psihicul nostru – omul care ne aduce vești proaste lasă o amprentă neplăcută în memoria noastră, care afectează comunicarea ulterioară. În plus, prietena ta poate reacționa în cel mai imprevizibil mod. Poate că nu va fi pregătită pentru astfel de vești și va pune totul pe seama invidiei sau răutății tale, decât să vadă realitatea pe care încă nu o observă. Și chiar dacă îți acceptă veștile, subconștient te va considera cauza discordiei în relația cu iubitul ei.

Situații în care trebuie să taci.

1.Dacă nu comunicați de mult timp.

În acest caz, nu știi exact care sunt valorile prietenei tale și ce priorități are în ceea ce privește relația cu bărbatul, ce este gata să împărtășească cu tine și ce nu. În același mod, nu știi cum preferă să construiască relația cu partenerul. Poate că aderă la principiile unei relații libere și întâlnirile cu alte femei fac parte din acordul lor. În acest caz, riști să ajungi într-o situație foarte neplăcută, în care invadezi intimitatea a doi adulți și creezi impresia unei bârfitoare prea curioase.

2. Comunicați de mult timp, dar în acest moment sunteți în conflict.

În acest caz, oricât de mult ai vrea să dezvălui trădarea partenerului, nu ar trebui să faci asta, cel puțin până când nu faceți pace. Prietena ta ar putea interpreta actul tău într-un mod greșit și poate crede că ai decis într-un mod atât de urât să o rănești și să-i distrugi relația cu persoana iubită.

3. Dacă faptul infidelității ți-a provocat experiențe emoționale puternice.

Sub influența stresului și a emoțiilor negative, ai putea judeca greșit situația și considera un moment inofensiv drept trădare. De aceea, dacă înțelegi că în acest moment starea ta lasă de dorit și nu ai la îndemână dovezi clare de infidelitate, abține-te și nu vorbi cu prietena ta.

4. Dacă bărbatul însuși ți-a mărturisit că a înșelat-o.

În afară de cuvintele bărbatului nu ai nicio dovadă de infidelitate. De aceea gândește-te, merită să-ți superi prietena în zadar dacă nu poți confirma cuvintele cu fapte? Intrând în acest joc, vei deveni fără să vrei o parte terță în relația lor și, foarte probabil, vei fi vinovată.

Desigur, este extrem de neplăcut și incomod să fii într-o astfel de situație. Dar dacă ți se întâmplă acest lucru, amintește-ți că aceasta este relația a doi adulți, pentru acțiunile cărora nu poți și nu trebuie să porți răspunderea.