Oare există prietenie adevărată între femei? Explicațiile psihologului despre ce este o relație de prietenie.

„Fără prietenie, comunicarea între oameni nu are valoare.” – Socrate

Subiectul prieteniei feminine, posibilitatea sau imposibilitatea existenței ei, este inventată de societate. În general, aș încerca să nu împart prietenia pe criterii de gen. Pentru mine, este atât de ciudat să aud o întrebare de genul: ”Există prietenie adevărată între femei?” De ce nu întreabă nimeni despre realitatea existenței prieteniei masculine? Se pare că răspunsul este evident, dar… întrebările despre posibilitatea existenței unei astfel de prietenii încă rămân.

Subiectul prieteniei feminine este învăluit în mituri, în care există puțin adevăr. De fapt, prietenia feminină nu este diferită de prietenia masculină.

Ce este prietenia?

Prietenia este o relație strânsă între oameni, care presupune încredere deplină, sinceritate, onestitate, afecțiune, precum și o conexiune emoțională puternică. Aceasta este o relație interpersonală în care omul alege cu cine să fie prieten și cu cine să fie apropiat.

Ce este necesar pentru ca prietenia să apară și să fie menținută?

Simpatie și înțelegere reciprocă, deschidere și franchețe, sinceritate și dezinteres, încredere, interese comune, hobby-uri și sprijin.

După cum puteți observa din cele de mai sus, nu există caracteristici de gen implicate în formarea prieteniei ca fenomen social și psihologic. Aș adăuga la această listă și respectarea granițelor psihologice ale celuilalt. Acest factor sau mai degrabă nerespectarea lui duce de foarte multe ori la distrugerea relațiilor, nu numai a celor de prietenie.

Prietenia dintre bărbat și femeie există?

Acest subiect, de asemenea, este plin de mituri și tot felul de interpretări preconcepute, dar această formă de prietenie există și devine tot mai populară în vremurile noastre.

Și totuși există prietenie feminină sau nu?

Prietenia, un dar atât de minunat dobândit în procesul de evoluție, nu trebuie împărțită în feminină sau masculină. Diferența, după părerea mea, constă doar într-un nivel ridicat de emotivitate și o empatie mai profundă inerentă femeilor.

Femeile, datorită trăsăturilor naturale, sunt mai emoționale, senzuale. Nevoia de a-și exprima emoțiile, trăirile, încântările, temerile, speranțele, visurile este mai mare, bărbații în acest sens sunt mai rezervați și mai laconici, iar în cea mai mare parte „seci”. Adesea acestea sunt roadele dezvoltării socioculturale, inclusiv etnice şi trăsăturile confesionale.

Bărbații sunt mai predispuși să caute soluții specifice, decât discuții „sentimentale” care nu găsesc modalități reale de rezolvare a problemelor. Pentru femei sunt suficiente discuțiile, fără nicio decizie finală. Dar din nou, totul este foarte contextual. Astăzi există femei moderne, emancipate, care trăiesc în modul multitasking și nu dedică prea mult timp propriilor emoții. Notez că, metamorfozele moderne nu au ocolit nici bărbații, care, dimpotrivă, au devenit mai emoționali și sensibili.

Vreau să urez tuturor prietenii adevărate, indiferent de gen, scară socială, confesie sau etnie, care se vor construi pe respect reciproc, încredere și acceptare a granițelor celuilalt și bineînțeles pe iubire.