5 tipuri de prieteni care te trag în jos și te împiedică să-ți atingi obiectivele.

„Spune-mi cine este prietenul tău și îți voi spune cine ești!” Potrivit psihologilor, această expresie este adevărată. Mediul ne afectează nu mai puțin decât familia: sunt prieteni care ne fac să creștem și să ne dezvoltăm, iar alții ne trag în jos și ne împiedică să ne atingem obiectivele.

5 tipuri de prieteni de care ar fi mai bine să te îndepărtezi:

1. Prietenii care își irosesc viața în zadar.

Ei adoră petrecerile, cluburile de noapte și nu înțeleg cum poți petrece o seara de vineri acasă sau să muncești până târziu. De obicei viața lor este plină de evenimente strălucitoare, dar în ea nu există nimic stabil și permanent.

Comunicând constant cu petrecăreții te poți pierde ușor în șirul de evenimente strălucitoare, uitând că tindeai spre anumite obiective și visuri.

2. Prietenii care mint

Un astfel de prieten găsește o explicație pentru orice abatere: a întârziat pentru că a ajutat o bunică să traverseze strada, nu ți-a returnat împrumutul pentru că i s-a îmbolnăvit pisica (nici nu știai de existența ei înainte). Mincinoșii nu se pot opri: mint pentru a-și înfrumuseța viața, pentru a-și justifica acțiunile, pentru a obține un beneficiu. Nu te poți baza pe un astfel de prieten, nu poți cere ajutor și nu-i poți încredința un secret. Mai devreme sau mai târziu, cu siguranță te va dezamăgi.

3. Prietenii care se plâng mereu

Ei au o soartă grea, sunt înconjurați de oameni răi, nedrepți. Este ușor să-ți fie milă de ei pentru că mereu sunt victime ale circumstanțelor. Dar mai devreme sau mai târziu te vei sătura de plângerile unui astfel de prieten. În curând vei observa că după ce vorbești cu el, te simți epuizat(ă). Fugi de prietenii care se plâng, pentru că îți fură resursele și îți strică starea de spirit.

4. Prietenii infantili

Alături de acest prieten te simți ca un părinte adult al unui copil obraznic, el face pozne, tu îl corectezi. Uneori este distractiv și te simți mai înțelept, responsabil, important. Dar se poate întâmpla o situație în care comportamentul persoanei apropiate te va pune într-o poziție periculoasă.

5. Prietenii care critică mereu

Alături de astfel de prieteni, parcă te plimbi pe un câmp minat: fiecare pas este analizat și neapărat criticat. Cu timpul, vei observa că nu vrei să-ți împărtășești experiențele cu el. Prietenii critici îți distrug foarte repede stima de sine și te fac să te îndoiești de tine.

De asemenea, ei îți pot oferi mereu sfaturi nesolicitate. Ei știu mai bine cum trăiești, cu cine să legi prietenii, ce să porți, cu ce să-ți hrănești soțul și cum să-ți crești copiii. După comunicare te vei simți obosită și epuizată.