Nu repeta greșelile părinților: Nu-i spune copilului tău astfel de cuvinte!

Probabil ai auzit adesea în copilărie de la părinții tăi fraze de genul:

„Atunci când vei crește, îți vei cumpăra singur o nouă mașinuță, pantofi sport la modă, telefon etc.”

„Când vei locui separat, atunci îți vei stabili propriile reguli.”

„Când îți vei cumpăra propriul apartament, îți vei pregăti tot ce vrei tu, acum însă mănânci ce îți dau eu.”

Dacă îi spui și tu copilului tău astfel de expresii, micuțului i se dezvoltă sindromul „așteptarea” că acest lucru se va întâmpla mai târziu. Acum trebuie să fie răbdător, dar în viitor totul se va schimba.

Se creează impresia „vieții amânate pe mai târziu”, acum trebuie să te supui părinților și să faci totul împotriva voinței și dorințelor tale.

Din păcate, în majoritatea cazurilor, rămâne obiceiul de a trăi cu acest sindrom la vârsta adultă. Pentru că părerea și cuvântul personal pur și simplu dispar, sunt uitate sau nu contează.

”Cândva o să cumpăr asta, cândva voi merge în vacanță, cândva voi face renovări, cândva…” Cu cât omul devine mai adult, cu atât acest viitor se îndepărtează de el.

Ca urmare:

Se deteriorează relația cu părinții, apare lipsa de încredere, sentimentul de inutilitate, copilul poate absenta de la școală etc., etc.

Încearcă o altă abordare. 

Înlocuiește astfel de fraze cu altele, explică-i copilului tău de ce nu îi poți cumpăra aceste jucării (mașină, telefon etc.). De ce trebuie să mănânce supa pe care nu o dorește: spune-i că mâine îl vei răsfăța cu felul său preferat de mâncare și un desert delicios, spune-i cât de mult efort ai depus când ai pregătit această supă. Sau pur și simplu nu-l forța să o mănânce.

Găsește o alternativă, comunică mai mult cu copilul tău, îmbrățișează-l cât mai des, arată interes.