Nemulțumirea în cuplu: 3 motive pentru care unul dintre parteneri este mereu nemulțumit.

Criza vine în fiecare familie. Unii soți lucrează asupra relației, găsesc motivele și le elimină, în timp ce alții divorțează.

Una dintre componentele crizei este nemulțumirea unuia dintre soți. El găsește în mod constant motive de ceartă, de învinovățire, critică, este mereu mohorât. Un astfel de comportament este deja un semnal. Iată câteva motive ale nemulțumirii:

1. Nemulțumirile s-au acumulat, soțul/soția nu a fost la înălțimea așteptărilor.

Pretențiile și nemulțumirea sunt rezultatul supărărilor acumulate. Motivul poate fi orice: gunoiul care nu a fost scos la timp, ridiculizarea, o cerere uitată etc.
Dacă în familie nu există obiceiul de a discuta imediat despre probleme, nu există un acord privind acțiunile într-o situație dată, atunci nemulțumirea rămâne și treptat apare neînțelegerea. Emoțiile se acumulează și se manifestă sub formă de critică. Treptat se transformă în certuri, se manifestă agresivitatea, după care rămâne un sediment, care înrăutățește și mai mult relația.

Problema este că fiecare dintre noi își vede rolul în familie în felul său. Dar partenerul poate avea o altă părere. De exemplu, bărbatul își poate vedea rolul în asigurarea familiei și crede că soția ar trebui să fie fericită cu asta. Iar soția vrea ca soțul să participe la creșterea copiilor pe picior de egalitate cu ea, pentru a rezolva problemele de zi cu zi împreună.

2. Scenariile parentale

Scenariile vieții de familie le percepem din experiența părinților noștri. Este grozav dacă se dovedește a fi o experiență pozitivă. Dar, cel mai probabil, această experiență este diferită pentru fiecare soț, deoarece nu există familii identice.

Dacă înțelegeți că o astfel de experiență este inacceptabilă pentru familia voastră, trebuie să vă schimbați comportamentul. Căutați împreună modalități de a vă comporta în relația de familie, astfel încât ambii să fiți satisfăcuți.

3. Probleme la locul de muncă.

Aceasta este o problemă foarte comună. Dacă la locul de muncă ceva merge prost, nemulțumirea față de șef este transferată asupra partenerului.

Acest lucru sugerează că nu ai învățat să-ți monitorizezi starea emoțională. Nu este vorba despre suprimarea furiei, dar trebuie să înveți să înțelegi cauza furiei, a resentimentelor tale, să înveți să trăiești cu ele și să le eliberezi.

Există și o altă latură a problemei – de ce unul dintre soți suportă nemulțumirea celuilalt? Pot fi mai multe motive:

– Frica: de a rămâne fără sprijin material, a pierde respectul rudelor, a rămâne singur(ă), lipsa dorinței de a clarifica situația.

– Îndoială de sine: omul preferă să fie de acord cu cuvintele partenerului, să-și asume vina. Cu o astfel de poziție el își pierde individualitatea, precum și valoarea pentru jumătatea sa.

– Incapacitatea de a-și apăra limitele: teama de a-și răni soțul/soția, incapacitatea de a vorbi despre sentimentele sale.

– Setările: a trăi de dragul copiilor, dacă ai o familie – atunci trebuie să înduri etc.

Se dovedește că unul dintre soți joacă rolul victimei, celălalt este tiran, dar își pot schimba locul atunci când supărarea se revarsă peste capul tiranului. În familie apare un salvator – copiii, părinții, prietenii, care iau partea unuia sau a altuia.
În această situație, fiecare primește beneficiul său: victima primește scuze de la tiran, tiranul, după ce și-a exprimat nemulțumirea, se potolește, salvatorul este mulțumit că a salvat familia.

Dacă conflictul vostru a ajuns prea departe, atunci este destul de dificil să ieșiți pe cont propriu din această situație. Căutați ajutorul unui specialist, el va putea vedea problemele din exterior și vă va ajuta să faceți față acestei situații.