Studiu: iată cum culoarea ochilor afectează predispoziția la depresia de iarnă.

Lipsa luminii soarelui, vremea rea ​​și orele reduse de lumină sunt doar câteva dintre cauzele depresiei de iarnă. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că predispoziția omului la depresie este determinată…  de culoarea ochilor!

Nu toată lumea asociază sezonul rece cu serile calde și confortabile lângă șemineu. În această perioadă a anului mulți suferă de depresie sezonieră. Desigur, acest fenomen se datorează lipsei luminii solare, precum și nopților lungi și reci. Dar oamenii de știință au descoperit că unii oameni sunt mai predispuși să fie depresivi în această perioadă a anului, iar motivul este culoarea ochilor.

În revista Open Access Journal of Behavioral Science & Psychology a fost publicat un studiu care arată că persoanele cu ochi deschiși sunt mai puțin afectate de schimbările sezoniere de dispoziție, apetit și somn.

„Motivul pentru care culoarea ochilor afectează susceptibilitatea la depresia de iarnă este cantitatea de lumină pe care o poate procesa ochiul uman.” – scrie Lance Workman, Ph.D., autorul principal al studiului.

Ochii care conțin mai puțin pigment, cum ar fi albaștri sau gri, sunt mai puțin sensibili la lumină, ceea ce înseamnă că organismul omului cu ochii deschiși produce mai puțină melatonină.

Posesorii de ochi deschiși sunt mai rezistenți la depresia de iarnă tocmai pentru că organismul lor este obișnuit cu lipsa acestui hormon. Persoanele cu o culoare mai închisă a ochilor, de exemplu, căprui, se descurcă mai greu. Ei reacționează acut la lipsa melatoninei și riscă să sufere de depresie sezonieră. De aceea, locuitorii țărilor sudice au ochii întunecați, în timp ce cei din nord au ochii deschiși la culoare.

Cu toate acestea, oamenii de știință ne asigură că indiferent de culoarea ochilor, pentru toți este benefic mersul în timpul zilei, mai ales în acele ore rare când iese soarele.