Gary Chapman: 5 limbaje ale iubirii care fac relațiile mai puternice.

Fiecare om are propria înțelegere a modului în care vrea să fie tratat. Acesta este ca o limba maternă, care nu coincide întotdeauna cu limba maternă a partenerului.

Pentru unii, manifestarea iubirii  este  grija și ajutorul constant, pentru alții  -  semnele de atenție sub formă de surprize, cadouri și flori. Pentru cineva toate acestea par inutile, dacă partenerul nu este niciodată alături. De aceea, pentru a fi auzit și înțeles , trebuie să vorbești aceeași limbă cu partenerul tău.

Oare este posibil să înveți limba partenerului tău? 

Gary Chapman, autorul cărții ”Cele cinci limbaje ale iubirii.” reproduce conceptele de îndrăgostire și dragoste.

Îndrăgostirea  este o izbucnire emoțională temporară care prinde viață în mod neașteptat și dispare în mod neașteptat. Dragostea —  este o alegere, un act de voință care necesită disciplină și recunoaște nevoia de creștere.

Alegerea conștientă este opusul euforiei îndrăgostirii. Vă puteți iubi chiar și după ce sentimentele dispar. Problema este să faci alegerea corectă în favoarea iubirii și respectarea intereselor partenerului. Cel mai important lucru este să vorbești cu partenerul tău în limba lui.

Autorul identifică 5 limbaje ale iubirii: 

1. Cuvintele de încurajare.

Există oameni pentru care este foarte important să fie apreciați și lăudați. Când sunt admirați, ei devin recunoscători și dispuși pentru orice fapte și solicitări. De exemplu, pentru a-i inspira partenerului încredere, trebuie doar să-l lauzi încă o dată.

Lauda și sprijinul ajută partenerul să-și simtă importanța. Cuvintele potrivite oferă determinare și te pregătesc pentru victorie. Este important să poți admira nu numai rezultate impresionante, ci și să crezi în capacitățile iubitului tău. Vorbește despre punctele sale forte, nu despre cele slabe. Atunci el va muta munții pentru tine.

2. Timpul

Adesea oamenii înțeleg greșit nevoile partenerului lor. Dacă limbajul partenerului tău este „timpul”, nu te grăbi să găsești soluții la problemele sale. Trebuie să-l asculți, să încerci să-i înțelegi gândurile, sentimentele și dorințele. Uneori, să înveți să asculți este aproape la fel de dificil ca a învăța o limbă străină. Dar pentru a înțelege partenerul, trebuie să faci asta. Încearcă să nu-i oferi sfaturi, ci să-l compătimești. Încearcă să-l înțelegi, nu să-i oferi o soluție. Pune mai multe întrebări și concentrează-te pe persoană și nu pe problema ei.

3. Cadourile

Pentru mulți, a iubi și a dărui – este același lucru. Pentru unii, simbolurile vizibile ale iubirii sunt cadourile. Simbolurile au valoare emoțională. În același timp, prețul cadourilor nu este important, doar atenția este importantă.

Limbajul cadourilor  este cel mai simplu. Poți cumpăra câteva lucruri mici sau poți face ceva cu propriile mâini. Chiar și prezența ta poate fi un dar. Dacă simți că acesta este genul de atenție de care ai nevoie, spune-o cu voce tare. Poate că partenerul tău nu înțelege că asta contează pentru tine.

4. Ajutorul

Dacă ți se pare că partenerul tău nu te ajută și ai obosit să faci totul singură, atunci limbajul tău este ajutorul. Pentru acest tip de oameni a ajuta înseamnă a face ceva pentru celălalt. Când îți ajuți partenerul, încerci să-i faci pe plac, arătându-ți dragostea. Ajutorul necesită timp și efort.

Dacă pentru tine este cu adevărat important ca partenerul să te ajute cu ceva care îți creează probleme și el nu înțelege – spune-i despre asta. Ajutorul trebuie cerut, dar fără a comanda. Și nu trebuie să te superi dacă nu te ajută în mod implicit. Poate că partenerul tău are o altă înțelegere a lumii.

5. Atingerile

Pentru unii oameni, singura modalitate de a simți dragostea este prin atingere. Ei au nevoie să fie în mod constant îmbrățișați, sărutați, atinși. Receptorii tactili pentru astfel de oameni sunt decisivi. Dar ai grijă: nu tot ceea ce îți place poate fi pe placul partenerului tău, de aceea este mai bine să-l întrebi despre dorințe.

Dacă partenerul tău face parte din acest grup, tot ce trebuie să faci în momentele dificile este să-i fii alături. În brațele tale omul va găsi mai mult confort decât în ​​orice cuvânt de sprijin.

Cum înțelegi ce limbaj vorbești? 

Când te simți iubit(ă)? Dacă nu poți răspunde, întreabă-te: ce îți lipsește cel mai mult în relație? Ce te rănește cel mai mult?

Dacă critica și condamnarea partenerului te rănesc cel mai mult, atunci cuvintele de încurajare sunt limbajul tău. Dacă ești supărată de absența florilor acasă și de surprizele rare – cadourile. Dacă te supără faptul că partenerul este mereu la serviciu și petreceți puțin timp împreună  -  timpul este limbajul tău.

Gândește-te la modul în care îți exprimi dragostea, la ce faci în relație. Probabil, că ți-ai dori să primești același lucru în schimb.

De ce este important să studiezi limbajele iubirii?

Uneori este extrem de important să vezi lumea prin ochii altei persoane. Fiecare om are nevoi diferite și e în regulă. Uneori, pentru a salva o relație, este suficient să înțelegi din timp ce este important pentru partenerul tău și nu doar pentru tine. Atunci va fi posibil să-l sprijini așa cum are nevoie. Oferă oamenilor ceea ce au nevoie ei, nu tu.