Psihologul a explicat de ce este dăunător pentru femeie să viseze la căsătorie.

Căsătoria întotdeauna a fost una dintre sarcinile principale a străbunicilor noastre. Și este clar de ce. Înainte, o fată decentă, nu avea altă opțiune decât să se căsătorească. Amânarea – amenința cu disprețul public și ridiculizare, iar statutul de „fată bătrână” îi impunea multe restricții triste.

Chiar și acum când există o varietate mare de activități, cu prezența rețelelor sociale și în condiții de libertate a moravurilor, unele femei gândesc la fel ca acum 200 – 300 de ani. În lipsa unui partener de viață permanent, femeile se simt inferioare și nefericite.

Astfel de femei caută pe internet articole și cărți despre „Cum să te căsătorești?”, apelează la psihologi și forumuri pentru femei pentru sfaturi. Sunt supărate, perplexe, încercând să-și dea seama ce este în neregulă cu ele. Toate încercările de a le explica cu blândețe motivul eșecului – prea mult accent pe căsătorie – este întâmpinat cu iritare și agresivitate.

Și, deși înțelepciunea populară explică clar că: „Dacă vrei ceva prea mult, nu vei obține asta niciodată!” voi explica încă o dată de ce se întâmplă asta:

1. Îngustarea câmpului vizual

Din păcate, dorința prea mare de „căsătorie” îngustează câmpul vizual. În atenția femeilor ajung doar acei bărbați care demonstrează în mod convingător „intenții serioase” (deseori aceștia sunt escroci). Ele nu mai lasă loc pentru flirt ușor, conversații incitante, dorință s*xuală – pentru că nu au timp de acțiuni stupide, trebuie să-și caute un soț. Femeia nu-și ascultă fluturii din stomac. În loc de fluturi în capul ei șoptește constant vocea bunicii cu o intonație batjocoritoare: „Din nou nimeni nu te-a luat? ”

2. Viața devine chinuitoare. 

Atunci când gândurile despre inelul de pe deget apar prea des, timpul își schimbă cursul. Nu mai curge într-un flux relaxat care îi aduce bucurie în viață. Fie se prelungește insuportabil, fie, fuge cu disperare.

Viața se transformă într-un punct de tranzit inconfortabil, unde femeia stă pe valize, așteptând bărbatul unic. Săptămâni, luni, ani de viață par a fi tăiate, depreciate și devin doar o etapă pregătitoare pentru un obiectiv măreț. Aceste momente nu se vor mai întoarce niciodată.

3. Vulnerabilitatea în fața eșecurilor.

Fixarea pe un singur scop face omul vulnerabil în fața eșecurilor inevitabile. Fiecare inconsecvență minoră, fiecare neînțelegere este percepută ca un eșec adevărat, o catastrofă, și nu ca o etapă necesară a căutării. Cu ajutorul aceleiași „bunici în cap”, femeia își dă iar și iar un verdict – sunt urâtă, o ratată, ceva este în neregulă cu mine. Stima ei de sine se reduce complet.

4. Vulnerabilitatea la opiniile altora.

O problemă comună cu care se confruntă femeile care vor să se căsătorească cu orice preț este vulnerabilitatea la evaluările străine. Când sistemul nostru imunitar suferă, ne putem îmbolnăvi și din cauza unui strănut. Iar când apărarea noastră psihologică este distrusă de o idee supraevaluată, atunci orice remarcă lipsită de tact sau o glumă inocentă a colegilor poate provoca furie, lacrimi.

În spatele fiecărui cuvânt stupid și necugetat, femeia vede semnificații importante. Postările de pe rețelele sociale par să fie scrise special de oameni care vor să-și bată joc de ea… Lumea devine crudă și ostilă și în ea mereu există oameni care vor să o înțepe cât mai dureros.

5. Frica de eșec

Din păcate, plăcerea de la oricare proces dispare acolo unde există teama de eșec. Perioada romantică de comunicare, în care există multe momente minunate, precum primul sărut, atingerea jucăușă a picioarelor sub masă, un maraton s*xual care a durat câteva zile și călătoriile în locuri noi – nu-i mai aduc bucurie și se transformă într-o muncă grea.

Ați citit vreodată forumurile bărbaților care sunt prea fixați pe a atrage o femeie în patul lor? Acolo puteți citi perle de genul: „Ce grozăvie, nu vei putea doar să faci dragoste cu ea, vei fi nevoit să comunici, să-i asculți poveștile ei stupide, să te prefaci că ești interesat de asta, apoi să plătești pentru cafea… Este umilitor, greu, scump…

În același mod, femeile care se concentrează pe căsătorie percep curtarea bărbaților. S-au plictisit, vor ca totul să se termine cât mai repede. În acest caz relația nu are din ce să se dezvolte – nu există un mediu nutritiv pentru ușurință, bucurie, fericire reciprocă lipsită de griji.  Astfel, tot ceea ce primește femeia este o bătaie de cap în plus și mult stres, care nu contribuie la o comunicare fructuoasă cu bărbații.

Rezultatul acestei lupte inegale cu propriul destin este întotdeauna același – reducerea stimei de sine și calității vieții. De aceea, femeia modernă nu ar trebui să se concentreze doar pe ideea de a se căsători, precum și pe orice altă super-idee. Acesta nu este feminism agresiv sau negarea adevăratelor dorințe, ci bun simț.