Relațiile periculoase: 5 semne că iubești exagerat și nesănătos.

Când vine vorba de relații, mulți oameni încearcă să demonstreze puterea iubirii lor. Și dacă în filme expresia „de dragul tău sunt dispus la orice” sună foarte emoționant, atunci în viața reală astfel de manifestări produc uneori efectul opus.

5 semne că iubești exagerat și nesănătos:

1. Îți pui partenerul pe un piedestal. 

La începutul relației ne percepem partenerul ca pe o icoană. Apoi, când ne „obișnuim” unii cu alții, trecem prin primele certuri minore și imaginea omului devine ca o fotografie. Încă frumoasă, iubită, dar destul de realistă – cu avantajele și dezavantajele sale.

Dacă de dragul tău omul nu coboară de pe piedestal și ocupă întotdeauna poziția principală, mai importantă, asta poate înzestra obiectul iubirii cu îndatoriri și așteptări pe care s-ar putea să nu le justifice. În acest caz, este mai bine să faci un pas înapoi și să înțelegi că iubitul tău este un muritor, care poate avea propriile dorințe, diferite de ale tale și să nu simtă presiunea la care probabil este supus acum.

2. Îți neglijezi propriile nevoi. 

Uneori, din intenții bune de a demonstra că ești copleșită de dragoste, poți face lucruri care nu au nicio legătură cu relația sănătoasă. Sacrificiile sub forma de priorități și ambiții personale, așezate pe altarul relației – nimeni nu le va aprecia și, cel mai probabil, nici nu le va observa.

Realitatea dură este următoarea: să construiești o relație cu cineva care nu se iubește și nu se apreciază suficient este foarte dificil. Mult mai ușor este să construiești o uniune armonioasă atunci când fiecare dintre parteneri știe ce-și dorește în primul rând pentru sine.

3. Te simți sufocat(ă) în relație. 

Relația în care simți că nu-ți aparții și ești constant sub presiune – este dureroasă. Se întâmplă adesea că omul însuși se poziționeze ca o victimă, deși partenerul este pregătit să accepte atât punctul său de vedere, cât și acțiunile sale. În acest caz, trebuie să lucrezi serios asupra ta și să conștientizezi că ai dreptul să-ți dorești și să faci ceea ce vrei. Un om care te iubește sincer va susține cu siguranță astfel de inițiative.

Dacă te simți abuzată de partenerul tău, atunci acest comportament nu se va schimba, singura cale de ieșire din această situație este să fugi!

4. Depinzi de e/ea în toate. 

Dacă iubești foarte mult pe cineva, cu o probabilitate mare te-ai dizolvat în el. De aceea, unii nu-și imaginează să meargă separat la cumpărături, în călătorie sau în vacanță. Există cazuri în care oamenii chiar suferă de atacuri de panică dacă partenerul lor nu este alături timp de câteva ore.

Asemenea relații nu sunt altceva decât dependență și codependență. Anxietatea se explică prin inferioritate și goluri pe care omul încearcă să le umple cu ajutorul partenerului. Soluția este să te iubești și atunci și alții te vor iubi. Banal, dar asta rezolvă majoritatea problemelor legate de granițele din viața personală.

5. Ești întotdeauna gelos(ă). 

Când simți prea multă dragoste, ai tendința de a interpreta greșit sau de a supraanaliza fiecare lucru mic. Vrei ca partenerul să te iubească la fel de mult pe cât îl iubești tu. Această problemă este adesea asociată cu neîncrederea în persoana iubită. Aici trebuie să te gândești și să înțelegi dacă îți dă cu adevărat motive să fii geloasă sau ești prea îngrijorată și vezi motive care nu există.

Dacă nu există niciun motiv, dar bănuiești partenerul că are aventuri extraconjugale, probabil suferi de o stimă de sine scăzută. Persoana care își evaluează obiectiv meritele și se tratează cu dragoste – nu va pierde timpul verificând telefonul, corespondența și e-mailul partenerului.

Dragostea nu este despre cuvinte mari, acțiuni nebunești sau pasiune. Dragostea este despre înțelegere, acceptare și limite personale.