Cum scapi de anxietate când citești știrile? Iată 4 sfaturi recomandate de psiholog.

În ultimii ani suntem mereu într-o stare de stres. Pandemia și mediul politic instabil ne obligă să uităm de treburile cotidiene și să ne petrecem tot timpul derulând la nesfârșit fluxul de știri. Și desigur asta nu ne face să ne simțim mai bine, dar mâna oricum se întinde spre telefon.

În astfel de momente crește riscul unor probleme psihosomatice care ne afectează negativ calitatea vieții. Iată ce recomandă experții în această situație:

În primul rând expiră și forțează-te să te calmezi. Starea de anxietate și panică nu aduce altceva decât epuizare nervoasă, lipsa rațiunii, consecințe psihosomatice și materializarea scenariilor negative. În schimb, urmează aceste instrucțiuni:

1. Acceptă-ți anxietatea

Nu-ți fie frică de ea, anxietatea este un răspuns natural la o situație periculoasă necunoscută. Cel mai important lucru este să nu rămâi blocată în această anxietate și să începi să o controlezi.

Frica trăiește în gândurile despre viitor, de aceea, mai întâi trebuie să te întorci în momentul prezent cu ajutorul unui exercițiu simplu: răspunde-ți la întrebările: „Unde sunt? Ce văd? Ce temperatură este aici? Ce atinge corpul meu? Ce se întâmplă în jur?” Este important nu numai să înțelegi, ci și să simți lumea din jurul tău. Astfel, vei putea opri și încetini cursul haotic al gândurilor negative și te vei întoarce la corp.

2. Practici de respirație

La fiecare atac de anxietate, psihologul recomandă acest exercițiu: inspiră numărând până la 4, ține-ți respirația și apoi expiră. În tot acest timp, urmărește cum se mișcă pieptul și stomacul.

Un alt exercițiu: imaginează-te într-un loc sigur. Acesta este un loc în care te-ai simțit bine și liniștit: casa părintească, cabana bunicii, un loc de vacanță… Imaginează-te acolo în detalii și simte acest loc.

3. Practici corporale

Este foarte important să scapi de frică, iritare, furie și condamnare. O soluție excelentă este sportul. Frica dispare prin munca picioarelor: alergare, împingere etc. Agresivitatea se exprimă prin mâini: flotări, respingeri cu mâinile, box, lovirea pernelor, răsucirea prosoapelor; Strigă într-o pernă, în mașină, în pădure, cântă mai mult, vorbește singură, dar aruncă tot ce este în sufletul tău.

4. Limitează fluxul de informații negative și înspăimântătoare.

Dacă pui la inimă orice negativitate, atunci este mai bine să-ți schimbi unghiul de atenție pentru un timp. Încearcă să-ți gestionezi gândurile și să te conectezi pe ceva mai pozitiv: întoarce-te la rutina zilnică, întâlnește-te cu cei dragi și petrece timpul liber interesant.

„Orice știre, dacă este cu adevărat importantă, va ajunge la tine. Nu te adânci în argumente, comentarii și detalii până când nu te simți pregătită pentru asta. Distrage-ți atenția pe orice te umple și îți aduce plăcere: sportul, o baie, pictura te vor ajuta să-ți exprimi emoțiile. Este important să fii pe deplin implicată în proces și să-ți monitorizezi gândurile. Fii alături de familie și prieteni, pentru a vă acorda reciproc sprijin. Într-un mediu sigur și iubitor, orice experiență este mai ușoară ”, explică psihologul.