5 motive pentru care ești preocupată de trecutul partenerului tău și cum poți scăpa de aceste gânduri.

Un interes crescut pentru viața romantică și s*xuală a partenerului se numește gelozie retroactivă. Adesea ea nu are niciun motiv întemeiat, dar reprezintă o amenințare serioasă pentru relație.

Cum îți dai seama că simți gelozie pe trecutul partenerului?

Robert Leahy, dr. în psihologie și profesor de la Universitatea Yale afirmă că gelozia se poate ascunde în următoarele gânduri:

– Mă gândesc adesea la faptul că partenerul meu a avut în trecut o iubită.

– Când mă gândesc la asta, simt neliniștite.

– Mă întreb adesea dacă relațiile sale din trecut au fost mai bune decât a noastră.

– Vreau să fiu singura persoană pe care a iubit-o vreodată.

Dacă înțelegi că ai astfel de gânduri – atunci simți gelozie.

De ce te gândești la asta?

Motivele sunt diferite și depind de caracterul tău, de condițiile de cunoaștere a partenerului și de factorii externi. Dar de cele mai multe ori, potrivit terapeutului Eva Thompson, se reduc la următoare:

1. Ți-e frică că vei fi rănită.

Poate că ai avut o relație dificilă cu părinții, ai fost trădată de un prieten sau partenerul tău anterior a fost un abuzator. Acum corpul tău își amintește acest lucru și încearcă să te protejeze de o situație similară. Mecanismul de apărare se activează atunci când te îndrăgostești și experimentezi emoții puternice. El este cel care te încurajează să sabotezi relația și să eviți orice potențial pericol.

2. Îți faci griji că vei fi comparată cu fosta parteneră. 

Acest motiv este legat de convingerile tale interioare, stima de sine, atitudine. Dacă te simți nesigură la începutul unei relații, există probabilitatea ca lucrurile să se înrăutățească. Când afli că partenerul tău a avut alte partenere, în subconștient începi să cauți defecte în tine, să-ți faci griji că vei fi comparată cu ele și decizi dinainte că vei fi mai rea.

3. Crezi că trecutul partenerului tău nu este suficient de bun pentru tine.

În acest caz, te compari cu partenerul tău. Crezi că nu îți corespunde, deoarece în trecut obișnuia să facă ceva inacceptabil pentru tine. Te concentrezi pe greșelile sale din trecut și îi devalorizezi meritele în prezent.

4. Nu-ți place că partenerul tău are o experiență pe care tu nu o ai.

Un trecut bogat poate fi un motiv serios de controversă. Crezi că persoana de lângă tine a avut o viață mai strălucitoare și mai interesantă. În acest caz vei dori să găsești rapid un motiv pentru a pune capăt relației și a compensa experiența pierdută.

5. Crezi că ai făcut o alegere greșită.

Când ne îndrăgostim vedem totul într-o lumină roz și înzestrăm persoana cu trăsături pe care nu le are. Apoi ajungi să-l cunoști mai bine și imaginea ta se prăbușește. Se dovedește că partenerul nu este perfect, ci un om obișnuit și nu vrei să accepți asta. Atunci te scufunzi în trecutul său și începi să cauți acolo dovezi că a fost întotdeauna egoist, infidel, rău și ai făcut alegerea greșită.

Cum scapi de gelozia față de trecut? 

Gelozia retrospectivă îți poate distruge nu numai relația, ci și starea emoțională. Pentru a preveni acest lucru, urmează aceste sfaturi.

1. Recunoaște-ți sentimentele.

E greu să simți gelozie. Ea te face anxioasă, furioasă, tristă și neajutorată, interferează cu relațiile tale. De aceea, fii plină de compasiune cu tine însăți.

2. Întreabă-te ce te preocupă.

Poate că nu ești interesată cu cine s-a întâlnit partenerul tău în trecut, ci ce fel de persoană era atunci. Sau vrei să știi ce îl atrage și ce îl enervează. Sau crezi că poți prezice dezvoltarea relației.

3. Privește situația din alt unghi.

Să presupunem că ți-e frică să nu-ți pierzi iubitul pentru că este minunat. Gândește-te la ceea ce l-a făcut așa cum este și recunoaște că relațiile romantice din trecut au contribuit la asta. Orice relație ne face mai experimentați, ne permite să ne dezvoltăm. Și poate că dacă nu ar fi fost, partenerul tău nu ar fi devenit persoana de care te-ai îndrăgostit.

4. Realizează că trecutul a rămas în trecut.

Chiar dacă știi că partenerul tău a avut o relație anterioară (și nu una), amintește-ți că s-a terminat. Poate că oamenii și-au dat seama că nu mai sunt interesați unul de celălalt sau au identificat scopuri diferite în viață. În orice caz, aceasta este o etapă trecută care nu are de-a face cu tine.

5. Nu face din relația ta un test.

Încearcă să te controlezi: nu interoga partenerul, nu căuta motive pentru a-l învinui și nu-l provoca la certuri.

6. Vorbește cu partenerul tău.

Dacă vorbești, îți va fi mai ușor să-ți accepți sentimentele, să scapi de gelozie. Și partenerul tău va putea să te liniștească. Doar fii corectă și respectuoasă.

7. Învață să accepți ceea ce ți se spune.

Încearcă să-ți calmezi anxietatea, să înțelegi că nu poți verifica fiecare cuvânt și să accepți ceea ce te convinge partenerul.

8. Nu-ți mai urmări partenerul.

Dacă îi verifici zilnic telefonul, tot ce vei obține este o nevroză și ruptura finală a relației.

9. Canalizează-ți energia în relație.

Ai nevoie de foarte multă energie pentru a te gândi în mod constant la trecut sau a-ți faci griji că partenerul tău te-ar putea părăsi. Atât de multă încât nu-ți va mai rămâne pentru a petrece timpul împreună. Iar asta va crește distanța dintre voi.