3 întrebări care vor ajuta să determini tipul de atașament al potențialului partener încă de la primele întâlniri.

Cât timp ești dispusă să pierzi pentru a înțelege dacă partenerul este potrivit pentru tine? Acest timp poate fi redus semnificativ și poți afla deja de la primele întâlniri dacă veți putea construi o relație. Teoria tipurilor de atașament îți va permite să obții acest lucru.

Există 4 tipuri de atașamente:

– de încredere;

– anxios;

– evitant;

– evitant-anxios.

Iată 3 întrebări pe care merită să le adresezi potențialului partener încă de la primele întâlniri pentru a înțelege ce tip de atașament are:

1. ”Cum a fost copilăria ta?”

De încredere

Omul cu acest tip de atașament va răspunde sincer, cu toate detaliile bune, rele și chiar neplăcute. În același timp, el nu va vorbi prea mult și nu va încerca să se abată de la subiect.

Evitant

Se va simți inconfortabil și va încerca să evite răspunsul. Ar putea spune că practic nu-și amintește de copilăria timpurie. Sau va încerca să picteze o imagine vagă și perfect lucioasă, fără detalii personale.

Anxios

Persoana cu acest tip de atașament nu numai că va răspunde cu ușurință la întrebare, dar va fi complet absorbită de ea. S-ar putea chiar să fii confuză dacă vorbește despre trecut sau despre viitor și poți simți că povestea este prea lungă.

Evitant-anxios

Acest tip se poate enerva, se poate îndepărta de întrebare sau va muta atenția asupra unui alt subiect. Dacă răspunde, atunci cuvintele sale vor fi ciudate și haotice. El poate vorbi și despre relația ruptă sau înfricoșătoare cu părinții.

2. ”La cine mergeai să ceri sprijin atunci când erai îngrijorat sau îți era frică?”

De încredere

El va da un răspuns clar și, cel mai probabil, va împărtăși câteva exemple despre părinți, bunici sau alte figuri parentale.

Evitant

Acest tip va spune ceva din categoria „probabil mama”, dar nu va putea numi o situație care să confirme acest lucru. Persoana cu tipul de atașament evitant poate recunoaște că a avut singură grijă de sine și nimeni nu a susținut-o.

Anxios

El poate da un răspuns clar și chiar să-l susțină cu exemple. Dar în cuvintele sale vor exista semne de comportament parental inconsecvent, nevoi nesatisfăcute sau chiar dezgust.

Evitant-anxios

Întrebarea despre sprijin poate răni omul cu acest tip de atașament sau îi poate părea prea personală. El poate reacționa exagerat la astfel de subiecte sau poate vorbi despre pierderi și traume psihologice înfricoșătoare.

3. ”Cum a fost ultima ta relație romantică și cum s-a încheiat?”

De încredere

Acest tip vorbește de obicei despre o relație lungă și senzuală. Rareori va spune lucruri urâte despre foștii parteneri, dar va evalua sincer atât aspectele rele, cât și cele bune ale relației.

Evitant

Va încerca să evite întrebarea sau să spună că pentru el această poveste este închisă și nu s-a mai gândit niciodată la relațiile din trecut.

Anxios

Oamenii de acest tip pot vorbi despre dificultăți emoționale, nemulțumire și furie. Relațiile lor se termină adesea destul de dureros.

Evitant-anxios

O persoană cu acest tip de atașament poate reacționa exagerat la întrebare și chiar poate fi nepoliticoasă, spunând: „Nu e treaba ta”. Poate răspunde într-o manieră vagă sau haotică.

Pe lângă răspunsurile în sine, acordă atenție modului în care omul își formulează gândurile. Oamenii cu tipul de atașament ”de încredere” păstrează de obicei un echilibru și nu vorbesc prea mult. Tipul ”evitant” preferă să răspundă scurt. „Anxioșii”, dimpotrivă, dau prea multe detalii și vorbesc mult timp despre sine. Iar „evitant-anxioșii” răspund haotic – cu greu le vei urmări fluxul gândurilor.

Compatibilitatea după tipul de atașament 

Oamenii cu tipul de atașament ”anxios evitant” sunt compatibili cu tipul ”de încredere.” 

Oamenii cu tipul de atașament „anxios” se potrivesc cu cei ”de încredere”, moderat cu tipul „anxios-evitant” și nu se potrivesc deloc cu oamenii cu tipul de atașament ”evitant”.

Cei cu tipul de atașament ”evitant” construiesc relații puternice cu oamenii ”de încredere”. Sunt compatibili cu tipul „anxios-evitant” și deloc potriviți cu cei ”anxioși”.

Oamenii cu tipul de atașament „de încredere” sunt compatibili cu toate tipurile în următoarea ordine de compatibilitate: „anxios”, „evitant” și „anxios-evitant”. Alegerea lor depinde de starea actuală a lucrurilor și de cât timp sunt dispuși să aloce relației.

Un alt indiciu este vârsta interlocutorului. Dintre tinerii de 20 de ani, aproximativ 50% au tipul de atașament ”de încredere”, iar mai aproape de 40 de ani, mai des poate fi întâlnit tipul de atașament ”evitant”.