De ce suntem geloși pe prieteni și 3 sfaturi pentru a depăși acest sentiment.

Atunci când într-o relație mai apare o persoană, este neplăcut. Dacă pentru partenerii romantici gelozia pare de înțeles, atunci pentru prieteni – nu întotdeauna. Expertul ne explică de ce apare acest sentiment, de ce suntem geloși pe prieteni și cum ne putem ajuta pentru a nu distruge relația?

Gelozia – este un sentiment social complex care include diferite emoții: furie, tristețe și iubire. Apare atunci când există o amenințare de înstrăinare a unei persoane semnificative și pierderea atenției sale.

Există și conceptul de gelozie patologică. Când poate acționa ca o formă de violență în relație. În astfel de cazuri, partenerul nu-ți permite să ieși din casă, îți verifică corespondența, îți interzice să te întâlnești cu prietenii. Dar aici nu este vorba despre sentimentul de gelozie, ci despre control, violență și abuz. De aceea, este foarte important să distingem gelozia ca sentiment și control.

Gelozia pentru partener și gelozia pentru un prieten – nu este același lucru.

Ambele gelozii sunt legate de teama de a pierde persoana dragă. Dar există diferențe. Deoarece gelozia este un sentiment social, sunt foarte importante aspectele culturale. Cultura dictează modul în care ne comportăm și ne simțim. În ceea ce privește dragostea romantică, cultura prescrie gelozia: am crescut vizionând filme care ne-au format legătura „dragoste- gelozie”. De aceea, unor oameni li se pare că dacă partenerul nu este gelos, atunci nu îi iubește.

Într-o relație de prietenie, lucrurile funcționează puțin diferit. Putem fi geloși pe prieteni, dar nu reacționăm exagerat. De exemplu, ai o prietenă dragă, dar din cauza faptului că ești ocupată, nu vă puteți întâlni des. Și într-o zi pe rețelele sociale vezi o fotografie în care își petrece seara într-un bar cu alți prieteni. Desigur, ai o zguduire: de ce nu cu mine? Dar puțin probabil îi vei scrie și îi vei cere o explicație. Dacă partenerul romantic alege să petreacă seara într-un bar cu o altă femeie, atunci deja ai câteva întrebări. Pentru că acordurile în relație sunt diferite.

De ce suntem geloși pe prieteni?

Omul ca specie a evoluat în grup. Pentru noi este foarte important să avem alături persoane pentru care suntem mai importanți decât alții. De aceea, ne întristăm când un prieten se întâlnește cu altcineva. Considerăm asta ca pe o încălcare a atașamentului.

Relațiile de atașament sunt o nevoie vitală pentru toți oamenii, de aceea încălcarea lor ne provoacă sentimente extrem de puternice.

Reacționam emoțional la încălcarea relațiilor importante. Desigur, majoritatea dintre noi dețin controlul asupra emoțiilor, dar ele apar în continuare pentru că suntem oameni. Nu este nimic în neregulă cu gelozia rațională. Acesta este un semn că relațiile apropiate pot fi în pericol.

Ce să faci dacă gelozia împiedică prietenia?

1. Vezi dacă există fapte.

În psihoterapie există o tehnică: când experimentezi o emoție, verifică dacă este adevărată sau nu. Poate că tu și prietenul tău ați fost mereu împreună, iar acum nu v-ați mai întâlnit de două luni și nu îți răspunde la apeluri. În acest caz te întrebi nu despre ce să faci cu acest sentiment, ci ce să faci cu relația.

Dacă emoția nu corespunde faptelor, iar voi sunteți în continuare apropiați atunci întrebarea este: cum te poți ajuta să depășești acel sentiment? Poate că acum ești vulnerabilă, treci prin momente grele, ești obosită, ai nevoie de atenție. Gândește-te cum te poți ajuta. De exemplu, dacă te simți singură, poate că merită să-ți extinzi cercul de prieteni.

2. Vorbește cu prietenul despre gelozia ta.

În orice conversație despre sentimente, este important să înțelegi ce-ți dorești de la această conversație: doar să te exprimi sau îți dorești o schimbare. În orice caz, nu poți cere ca prietena sau prietenul tău să întrerupă celelalte contacte și să-ți dedice timp doar ție.

3, Amintește-ți că sentimentele sunt greu de controlat.

Nu poți înceta să nu mai simți. Nu putem învinge gelozia față de prieten, dar ne putem ajuta să trăim acest sentiment. Aș recomanda să citești cărțile lui Christine Neff ”Cum să treci prin momentele dificile ale vieții” și ”Autocompasiunea”.

Există trei pași care te vor ajuta la atenuarea emoției:

– Denumește sentimentul. Fără evaluări.

– Normalizează-ți emoția. Pe unii îi ajută expresia „Majoritatea oamenilor ar simți la fel dacă ar fi în locul meu”.

– Spune-ți ceva încurajator. Orice cuvinte blânde care te vor ajuta să te simți mai bine.