
De multe ori ne este frică să spunem „nu” deoarece nu vrem ca alții să ne considere oameni răi. Ne este frică să pierdem favoarea altora sau chiar să-i dezamăgim.
Cuvântul „nu” este atât de puternic asociat cu vinovăția și frica, încât acceptăm rapid totul. Abilitatea de a spune „nu” este necesară nu numai pentru a-ți proteja granițele personale, ci și pentru a-ți păstra reputația. Din fericire, pentru a refuza nu este neapărat nevoie să spui „nu”. Iată câteva modalități de a face acest lucru:
1. Precizează termenul
Când cineva ne cere o favoare, în interiorul nostru adesea se trezește ego-ul care vrea să demonstreze încă o dată cât de minunați suntem. Drept urmare, promitem cu încredere că totul va fi gata mâine.
În acest caz ar fi mai bine să întrebi când trebuie realizată cererea. Poate că ea va aștepta până la sfârșitul săptămânii sau chiar lunii. Desigur, chestiunile urgente nu pot fi evitate. Este important să nu te mai gândești că absolut toate solicitările sunt urgente.
2. Stabilește așteptări realiste.
Data viitoare când ți se cere o favoare, înlocuiește consimțământul momentan cu o expresie simplă: „Îmi voi verifica programul și voi reveni mai târziu”.
Acest răspuns îți va permite să faci o mică pauză. În acest timp, îți poți verifica programul, te poți uita la sarcinile la care deja lucrezi și vei decide dacă vei finaliza cererea sau nu. Dacă nu ai timp suplimentar, răspunsul poate fi: „Sunt ocupată până luni. Dacă mă ocup de solicitarea ta marți?” Acesta nu va fi un refuz direct, dar îi va da de înțeles interlocutorului că pe primul loc îți pui prioritățile și sarcinile tale.
Desigur, această metodă nu este potrivită pentru cazurile urgente. Dar esența ei este să nu spui „da” prea repede, uitând de problemele tale.
3. Oferă o alternativă.
Dacă primești o solicitare pe care nu o poți respecta, oferă-i persoanei o altă soluție. De exemplu: „Acum nu pot face asta în niciun fel, dar îți pot oferi datele de contact ale altui specialist sau un link care te va ajuta la rezolvarea problemei.”
Nu este întotdeauna necesar să-ți sacrifici timpul. Dacă poți ajuta omul să-și rezolve problema într-un alt mod, ajutorul nu este mai puțin valoros.
4. Lasă-l pe celălalt să stabilească prioritățile.
Ce faci când șeful tău îți cere o favoare? În loc să spui imediat „da” încearcă să răspunzi astfel: „În prezent lucrez la mai multe sarcini. Pe care dintre ele o considerați prioritară? Pe ce ar trebui să mă concentrez mai întâi?
Un astfel de răspuns îi va arăta interlocutorului că ești deja destul de ocupat și acum el trebuie să decidă cum să-ți distribui timpul. Acest lucru îi va aminti șefului că fiecare sarcină necesită putere, iar noile sarcini te fac să acorzi mai puțină atenție celor vechi.
De ce este important să înveți să spui ”nu”.
Nu toate solicitările sunt urgente. Abilitatea de a spune „nu” ne schimbă semnificativ viața. Nu mai suntem ostaticii programului nostru, ci devenim creatorii lui.
La început, îți va fi incomod să refuzi. Te vei certa pentru ce persoană rea ești. Dar de îndată ce vei observa că lumea nu s-a prăbușit, iar cei din jurul tău nu au încetat să te trateze cu respect, îți va fi mult mai ușor.
Obținem ceea ce suntem dispuși să înduram. Dacă îți place să fii persoana care spune mereu ”da”, întreabă-te ce preț plătești pentru asta. Incapacitatea altora de a-și planifica sarcinile nu ar trebui să se transforme în sarcinile tale urgente. Există oameni care lenevesc săptămâni întregi și când vine termenul limită își pun problemele pe seama altora. Dar nu te baza pe abilitățile tale de programare pentru a-i învăța pe acești oameni cum să-și gestioneze timpul și să nu creeze haos în mod constant în programul tău. Când omul vede că renunți la tot de dragul problemelor sale, nu are nicio motivație să le rezolve singur. De îndată ce îți vei pune propria viață și muncă pe primul loc, vei avea suficient timp pentru lucrurile cu adevărat importante.