14 motive neevidente pentru care oamenii ar putea să nu te placă.

Modestia falsă, strângerea de mână slabă și privirea exagerat de veselă pot strica atât prima impresie despre tine, cât și cea ulterioară.

14 motive neevidente pentru care oamenii ar putea să nu te placă:

1. Ești prea activ pe rețelele sociale.

Dacă postezi multe fotografii, poate fi enervant. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Birmingham Business School. Aceștia subliniază că majoritatea abonaților nu te cunosc suficient de bine, de aceea nu vor fi interesați să-ți urmărească fiecare mișcare. Deși studiul a fost realizat doar pentru audiența Facebook, rezultatele sunt aplicabile și altor rețele sociale.

2. Ai prea mulți sau prea puțini prieteni din rețelele sociale.

Numărul de abonați contează și el. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au cerut studenților să evalueze mai multe persoane pe profilurile lor de Facebook. Cele mai mici scoruri au fost acordate celor care au avut aproximativ 100 sau mai puțini prieteni. Aproape aceeași reacție a fost provocată de utilizatorii cu peste 300 de urmăritori. Oamenii care au avut aproximativ 300 de prieteni au fost evaluați cel mai bine de respondenți.

3. Îți faci poze cu fața prea aproape.

Potrivit cercetătorilor, percepem o astfel de fotografie de prim-plan ca pe o invazie a spațiului personal. Respondenții au evaluat mult mai bine acele persoane ale căror fețe au fost fotografiate de la o distanță de 135 cm. Reține acest lucru atunci când îți faci o nouă fotografie de profil.

4. Te sacrifici pentru binele altora.

În 2010 psihologii americani au propus mai multor studenți să joace un joc cu alte patru persoane pe care nu le vor vedea. De fapt, aceștia erau algoritmi de computer. Un algoritm fie a încercat să-și maximizeze profiturile, fie a investit prea mult în cauza comună. Ceilalți s-au comportat reținut. La sfârșitul experimentului, studenții au fost rugați să-i evalueze pe cei  cu care au jucat. S-a dovedit că oamenii prea altruiști sunt aproape la fel de antipatici ca și egoiștii.

5. Te prefaci că ești modest.

Autorii unui studiu realizat la Harvard Business School notează că această strategie de autoprezentare este ineficientă. În timpul experimentelor, s-a constatat că interlocutorilor nu le place „lăudarea modestă”, pentru că îi face să se îndoiască de competența omului. Oamenii simt lipsa de sinceritate, de aceea chiar și lăudăroșii obișnuiți vor fi tratați mai bine.

6. Ești nervos

Studiile au arătat că mirosul de transpirație eliberat în timpul stresului provoacă mai multă antipatie decât cel care apare în timpul exercițiilor fizice. O persoană nervoasă este percepută ca fiind mai puțin competentă și mai puțin încrezătoare în sine. Adevărat că o astfel de reacție a fost găsită doar la bărbați. Poți scăpa de acest efect dacă utilizezi un antiperspirant: care va elimina „mirosul stresului”.

7. Ai un prenume sau nume complicat.

Oricât de neplăcut ar suna, oamenii ar putea nu doar să râdă de cei care au nume sau prenume greu de pronunțat, ci și intuitiv să-i displacă. Oamenii de știință subliniază că numele, pe lângă faptul că poate oferi informații despre genul, etnia și originea omului, de asemenea îi poate influența viața.

8. Nu dai mana suficient de ferm pentru a te prezenta.

O strângere de mână fermă este privită de oameni ca un semn al atitudinii pozitive față de viață, al sociabilității și calmului. De aceea nu este surprinzător faptul că în experimentele care simulează interviuri, cei care au dat mâna mai ferm au primit scoruri mai mari.

Acest lucru se aplică doar bărbaților (strângerea de mână a femeilor nu a avut niciun efect asupra șanselor lor de a fi selectate).

9. Te lauzi că ai cunoștințe influente.

Chiar dacă ai, cel mai bine ar fi să nu vorbești despre asta decât dacă ești întrebat. Un experiment realizat de psihologii elvețieni arată că „aruncarea numelor” duce la faptul că nu vei fi luat în serios. Oamenii vor crede că te lauzi sau vrei să ascunzi lipsa altor realizări.

10. Ești prea vesel si optimist.

Pe de o parte, pare evident că nimănui nu-i plac oamenii posomorâți. Cercetările confirmă acest lucru. De exemplu, zâmbetul crește încrederea în om, vorbește despre onestitatea sa. Pe de altă parte, optimismul excesiv, poate fi considerat de alții ca naivitate, adică incapacitatea de a percepe lumea în mod adecvat.

11. Arăți foarte masculin.

După cum a arătat un studiu al psihologilor britanici, deși masculinitatea atrage femeile, de asemenea, este privită ca fiind un semn de infidelitate. Prin urmare, femeile s-ar putea să nu perceapă bărbații brutali ca potențiali parteneri.

12. Eviți contactul vizual.

După cum arată cercetările, menținerea contactului vizual este foarte important. Cu ajutorul acestuia, oamenii încearcă involuntar să afle mai multe despre interlocutor. Evitarea contactului vizual poate fi un semn că nu ești pe deplin sincer sau minți. Acest lucru îți reduce atractivitatea în ochii celui cu care comunici. De aceea, încearcă să nu îndepărtezi privirea în timpul conversațiilor importante.

13. Nu-i permiți interlocutorului să vorbească despre sine sau tu nu dezvălui nimic.

Nu ar trebui să bombardezi interlocutorul cu întrebări sau, dimpotrivă, doar să-l asculți. Schimbul de informații personale trebuie să fie reciproc, în caz contrar comunicarea va eșua.

14. Îți ascunzi emoțiile.

Cercetătorii subliniază că acest comportament servește drept semnal pentru ceilalți că fie nu vrei să comunici, fie nu e cea mai plăcută persoană.