Dovedit științific: 6 obiceiuri care fac relațiile mai puternice.

Nimic supranatural, totul este legat de atenție și grijă. 

Dovedit de cercetările științifice: 6 obiceiuri care fac relațiile mai puternice:

1. Fiți interesați de ceea ce se întâmplă în viața celuilalt. 

A afla ce se întâmplă în viața de zi cu zi a partenerului, la ce se gândește – este benefic pentru relație. Poți începe cu o întrebare simplă „Cum ți-a fost ziua?”. Dar o conexiune și mai profundă se formează prin conversații periodice despre gânduri, sentimente, temeri etc.

Dr. John Gottman a studiat cuplurile timp de 40 de ani și a remarcat că partenerii care nu erau interesați de viața celuilalt sau nu au răspuns încercărilor celuilalt de a începe comunicarea – erau mai predispuși la despărțire.

2. Într-o ceartă, explicați, nu învinovățiți.

Psihologii întotdeauna recomandă să nu folosiți în certuri „mesajele Tu”, ci „mesajele Eu”. Adică să nu vorbești despre ce a greșit partenerul, ci despre cum te-a făcut să te simți. De exemplu, dacă partenerul tău întârzie deseori, cel mai bine ar fi să nu-i reproșezi „Întotdeauna întârzii, nu-ți pasă de mine” este mai productiv să-i explici: „Când întârzii, mă supăr, mi se pare că înțelegerile noastre nu sunt suficient de importante pentru tine” sau „Mă enervez când aștept pe cineva, acest timp putea fi folosit pentru ceva util.”

Cercetările lui John Gottman confirmă acest lucru. Relațiile funcționează cel mai bine atunci când partenerii nu se închid, nu se apără, nu critică și nu văd cearta ca pe o bătălie pe care cineva trebuie să o câștige. În schimb, se ascultă reciproc și discută despre ce s-a întâmplat.

3. Țineți-vă de mână.

Într-un studiu, femeile căsătorite au fost ușor electrocutate. Li s-a cerut să experimenteze acest moment singure, ținând mâna unui străin sau a soțului. Când soțul era alături, stresul provocat de șoc era mai mic, iar efectul acestuia era comparabil cu anestezicele. Acest lucru a fost confirmat de o scanare a creierului. Mai mult, cu cât cuplul era mai fericit, cu atât efectul pozitiv al atingerii era mai mare. Un experiment cu cupluri de același s*x a confirmat aceste concluzii. Adică, o strângere de mână vă permite literalmente să împărtășiți sentimente, să fiți împreună la bine și la greu.

4. Faceți-vă unul altuia gesturi plăcute

Într-o relație interacțiunile mici permit partenerilor să simtă în mod constant că există o legătură între ei. Pot fi mesaje cu complimente pe parcursul zilei, mici cadouri, ritualuri sub forma unui sărut de rămas bun – toate pe care mulți le consideră excese sentimentale.

5. Explorați împreună lucruri noi. 

Experiența nouă ajută la reîmprospătarea relației. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru partenerii care sunt de mult timp împreună și simt că sunt absorbiți de rutină. Cu alte cuvinte, orice le place amândurora este potrivit ca o nouă experiență, de la plimbarea într-o zonă neobișnuită a orașului până la un sport neobișnuit dacă este practicat împreună.

6. Fiți recunoscători unul altuia.

În rutina cotidiană este ușor să uităm de ce ne-am îndrăgostit cândva de partenerul nostru și cât de multe face pentru noi. De aceea, este util pentru relație să-ți reamintești în fiecare zi acest lucru și să-i mulțumești partenerului tău. Studiile arată că partenerii care sunt recunoscători unul altuia – sunt mai mulțumiți de relația lor.