Ajută-ți copilul să facă față emoțiilor: 10 expresii pe care i le poți spune când plânge.

Principalul mod în care un nou-născut comunică cu lumea exterioară este prin plâns. Dar de îndată ce copilul începe să meargă și să vorbească, așteptăm ca el să-și exprime emoțiile în același mod ca și adulții și nu cum obișnuia să o facă întotdeauna – adică prin plâns.

Ce să-i spui unui copil care plânge?

Cercetările arată că creierul uman este programat să răspundă imediat la plânsul unui copil. Un copil care plânge declanșează răspunsul „luptă sau fugi”, ritmul cardiac crește și ne îndeamnă să luăm măsuri imediate… chiar dacă este un copil străin.

Un copil care plânge nu este neapărat trist. Pentru mulți copii plânsul nu este întotdeauna rezultatul tristeții – este doar modul lor de a procesa emoțiile.

Copiii pot plânge de furie, iritare, entuziasm, confuzie, anxietate și chiar fericire. Problema este că le poate lipsi capacitatea verbală și conștientizarea sentimentelor de a explica ceea ce trăiesc.

De aceea când îl întrebi „Ce s-a întâmplat?”, rareori primești un răspuns productiv. Spunându-i „Nu plânge!” sau „Ajunge, nu mai plânge!”, nu faci decât să-ți complici viața. Ai putea crede că, încurajându-ți copilul să nu mai plângă, îl protejezi de durere, dar când îi spui: „Nu plânge!” el doar se convinge că nu înțelegi ce simte. De aceea, plânsul lui devine și mai zgomotos, și mai insistent.

Când îi spui copilului „Încetează!”, îi spui că emoțiile sale nu sunt importante sau nu au dreptul să existe. Indiferent cât de banal ți se pare motivul plânsului, incapacitatea ta de a recunoaște ce simte copilul în acest moment, vă privează pe ambii de oportunitatea de a învăța cum să experimentați și să procesați emoțiile într-un mod mai pozitiv.

Scopul nostru ca părinți și educatori, oricât de dificil ar părea, este să dezvoltăm sistemele de autoreglare emoțională ale copilului – dar putem face acest lucru doar atunci când dăm dovadă de compasiune și înțelegere.

Oricât de tentant ar părea, nu-l distrage! Pentru mulți dintre noi, distragerea atenției este instrumentul principal din arsenalul emoțional. Desigur, dacă micuțul a izbucnit în plâns pentru că s-a certat cu un alt copil pentru o jucărie, distragerea atenției, oferindu-i un înlocuitor – este o modalitate adecvată. Dar dacă el plânge pentru că l-ai ajutat să-și lege șireturile la pantofi și voia să o facă singur, încercarea de a-i distrage atenția îl va face să plângă și mai tare. Uneori distragerea funcționează, dar adesea doar ca un „emplastru emoțional”. Distragerea nu învață copilul cum să facă față unei situații sau unei emoții similare în viitor.

Data viitoare când te confrunți cu plânsul copilului, încearcă mai întâi să te calmezi. Dacă ești supărată, iritată sau tensionată, tot ce vei spune, doar va crește stresul.

Respiră profund, concentrează-te asupra a ceea ce se întâmplă în corpul tău (inima ta probabil că bate puțin mai repede, maxilarul este încleștat, s-ar putea să simți tensiune în mușchi) și când ești pregătiră, vorbește cu cea mai înceată voce posibilă:

1. „Sunt de partea ta. Te voi ajuta”. Chiar dacă copilul spune că nu are nevoie de ajutorul tău, el vrea să se asigure că ești alături când are nevoie de tine.

2. ”Văd că îți este greu.” Această expresie simplă îi permite copilului să știe că îl auzi, îl vezi și îl compătimești.

3. „Înțeleg că ești supărat/dezamăgit/trist/anxios/fericit”. La urma urmei, trăirea emoțiilor este ceea ce ne face oameni!

4. „Într-adevăr a fost foarte trist/neplăcut/dureros”. Recunoaște prezența evenimentului care a făcut copilul să plângă. Acest lucru îl va ajuta să înțeleagă ce a declanșat reacția negativă și ce să facă în continuare.

5. „Hai să luăm o pauză”. Copilul poate fi obosit sau supraexcitat sau trebuie să se calmeze puțin stând într-un loc liniștit, înainte de a se întoarce la ceea ce făcea.

6. „Te iubesc. Ești in siguranță.” Acest lucru întărește legătura cu copilul. El te poate îmbrățișa sau te poate ține de mână pentru a simți că îl ajuți.

7. „Să te ajut? / Vrei să încerci din nou?” Foarte des, atunci când copilul plânge din cauza iritării, el fie are nevoie de ajutor pentru a face față sarcinii, fie încearcă să facă sarcina din nou, poate cu ajutor din exterior. Acest lucru îi extinde posibilitățile, ajutându-l să se simtă important și semnificativ.

8. „Te aud plângând, dar nu știu ce îți lipsește. Mă poți ajuta să înțeleg?” Chiar dacă copilul nu poate explica de ce plânge, întrebarea ta îi va oferi șansa să practice acest lucru.

9. „Îmi amintesc când tu…”. Deși această tehnică poate părea o distragere a atenției, ajutând copilul să-și amintească momentele în care s-a simțit fericit și calm, îi pregătește creierul pentru judecăți raționale.

Copiii nu sunt pregătiți să asculte rațiunea atunci când se simt neputincioși, supărați, triști sau epuizați.

10. „Să găsim împreună o soluție”. Vrei să-ți ajuți copilul să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor. De aceea, inventați o soluție care îl va ajuta să proceseze emoțiile și să privească situația obiectiv.