5 lucruri interesante pe care nu le știai despre emoțiile umane.

Oamenii sunt înzestrați cu una dintre cele mai complexe structuri emoționale din lume. Când vine vorba de educația copiilor, începând cu adolescenții care își dau ochii peste cap exprimându-și disprețul și terminând cu micuții care țipă de iritare, rareori avem momente calme din punct de vedere emoțional.

Maturizarea necesită timp și răbdare.

Dar ce să facem cu emoțiile copiilor? Și, în general, de ce copiii sunt atât de emoționali?

Specialistul în neuroștiință V. S. Ramachandran susține că dezvoltarea emoțională a omului este la fel de complexă ca și dezvoltarea gândirii logice. Astfel, există mai multe puncte cheie în înțelegerea emoțiilor. Să analizăm 5 aspecte principale.

1. Emoțiile și sentimentele – nu sunt același lucru.   

Folosim adesea cuvintele „emoție” și „sentiment” ca sinonime, dar ele sunt diferite. Emoțiile sunt impulsurile inițiale, reacțiile chimice și potențialul bioelectric care apar în noi atunci când ceva din mediu ne aduce într-o stare activă. În creierul uman există un sistem emoțional complex care procesează excitarea și împinge corpul la acțiune.

Sentimentele constau din denumirile și cuvintele pe care le folosim pentru a descrie acea excitare emoțională. Sentimentul este o definiție subiectivă a ceea ce s-a întâmplat în corpul nostru și ne-a adus într-o stare activă. Capacitatea de a ne identifica starea emoțională și de a-i da un nume sub forma unui sentiment – este o trăsătură umană unică care ne permite să comunicăm unii cu alții și să primim un răspuns la nevoile noastre. Într-un cuvânt, emoțiile sunt acele impulsuri inițiale care ne excită, iar sentimentele desemnează aceste impulsuri prin limbaj, informând alte persoane despre starea noastră.

2. Emoțiile fac parte din inconștient.

Sigmund Freud susținea că există un inconștient emoțional care influențează comportamentul uman. În timp el a abandonat încercările de a-i dovedi existența, deoarece nu avea instrumentele și tehnologiile necesare pentru a studia creierul.

Oamenii într-adevăr posedă un inconștient emoțional la care nu au întotdeauna acces și pentru asta există motive întemeiate. Emoțiile trebuie să îndeplinească o anumită muncă.  Ele ne obligă să rezolvăm probleme și, dacă este necesar, să schimbăm situația. Conștientizarea în sistemul nostru emoțional este un lux, deoarece acest sistem a fost creat pentru a ne oferi satisfacerea nevoilor.

Un copil care plânge nu este întotdeauna conștient de ceea ce îi lipsește. Dar asta nu oprește sistemul său emoțional să semnaleze suferință pentru a atrage atenția adulților care îl pot ajuta. Deci, emoțiile nu reprezintă o problemă – ele doar încearcă să o rezolve.

3. Emoțiile nu se exprimă întotdeauna în situația care le-a dat naștere.

Emoțiile izbucnesc în cele mai neașteptate situații și în cele mai inoportune momente. Ele se pot schimba în timp, cum ar fi atunci când copiii sunt iritați după școală sau devin excitați înainte de a merge la culcare. Acesta nu este o greșeală, ci face parte dintr-un circuit complex, care permite eliberarea emoțiilor într-un mediu sigur.

O schimbare temporară a emoțiilor poate fi confuză pentru adulți, deoarece ei nu înțeleg motivul pentru care micuțul brusc plânge. Sistemul emoțional seamănă cu o oală sub presiune. Dacă trebuie să suprimăm emoțiile prea mult sau dacă apare ocazia de a le elibera, capacul se poate desprinde.

4. Emoțiile trebuie exprimate

Emoțiile ne umplu de energie, sarcina lor este să ne mute către acțiuni care să ne asigure satisfacerea nevoilor. Ele pot fi exprimate în diferite moduri pentru a elibera energia emoțională. Copiii își exprimă emoțiile atunci când se joacă, se mișcă, strigă, dansează sau vorbesc. Datorită imaturității lor, ei nu au întotdeauna control asupra modului în care își exprimă emoțiile, pur și simplu sunt mânați de impulsul de a „arunca totul afară.”

Ajutând copilul să „arunce totul afară” să-și reverse energia emoțională, îl aducem la calm. Cele mai mari probleme sunt create nu de exprimarea emoțiilor, ci de lipsa exprimării acestora.

5. Emoțiile pot dispărea

Evident, urmăm presupunerea falsă că suntem întotdeauna capabili să simțim emoțiile noastre vulnerabile. Din păcate, nu este așa, iar știința nu susține acest punct de vedere. De exemplu, copiii se pot supăra, dar par neafectați. S-ar putea să le lipsească lacrimile, chiar și în situații care ar trebui să-i indispună. Adolescenții (și adulții) adesea nu simt rușine atunci când ajung în situații incomode.

Sistemul emoțional, dacă este necesar, poate suprima emoțiile puternice și percepția noastră conștientă nu va ști despre asta. Astfel de fenomene nu sunt erori în sistem, dimpotrivă, așa se manifestă munca sa activă, care nu permite sentimentelor vulnerabile să iasă la suprafață. Creierul are propriile motive pentru a opri emoțiile, dar pe termen lung, acest lucru creează obstacole în calea dezvoltării sănătoase.

Carl Jung spunea că psihicul uman este unul dintre cele mai incredibile fenomene pentru înțelegerea noastră. Sunt complet de acord cu el. Misterele creierului nostru, începând cu complexitatea sistemului emoțional, este ceea ce ne face unici.

Imaturitatea emoțională reprezintă o provocare dificilă pentru adulți, deoarece copiii vor deveni adesea excitați și reacțiile lor emoționale îi pot deranja. Scopul părinților ar trebui să fie acela de a-și aminti că maturizarea necesită timp și răbdare.