Cum să reacționezi la ingratitudinea celor din jur: 8 sfaturi utile.

Orice om vrea să fie răsplătit pentru acțiunile sale. Nu este vorba despre bani, nici despre plata serviciilor, ci despre faptul că eforturile lui sunt remarcate, că este apreciat de rude și prieteni pentru ceea ce face pentru ei.

Dar uneori acest lucru nu se întâmplă. Mediul apropiat crede că omul nu face nimic special, că oricine ar face la fel în locul său. Desigur, este jignitor.

Dacă ai ajuns într-o situație similară, probabil te gândești ce să faci pentru ca ajutorul și contribuția ta la cauză să fie apreciate. Pentru asta trebuie să respecți aceste 8 recomandări.

1. Nu te panica

Când acțiunile noastre nu sunt apreciate putem fi dezamăgiți, putem inventa ceea ce nu corespunde adevărului.

În acest caz, trebuie să te oprești și să analizezi situația. Este posibil să vezi unele nuanțe, să înțelegi de ce oamenii se comportă într-un anumit fel, să nu te mai superi fără niciun motiv.

2. Discută despre situația care te preocupă.

Nu ar trebui să te superi și să taci în legătură cu ceea ce simți. Nu trebuie să recurgi la acuzații. Ar trebui doar să vorbești deschis cu cei care te rănesc cu indiferența lor. Acest lucru te va ajuta să menții relația, să fii auzit și înțeles.

3. Nu fi de folos și drăguț 

Fiecare om alege cum să se comporte, cum să acționeze în situații specifice.

Este posibil ca tu însuți să-ți oferi ajutorul, să te sacrifici. Treptat, oamenii se obișnuiesc să te folosească, pentru că știu că îți vei ignora interesele în orice caz.

4. Învață să spui ”nu”

Va fi foarte greu să înveți să spui ”nu”, dar merită să o faci. Atunci când refuzi, arăți că nu poți fi exploatat, că îți poți gestiona timpul, viața. Treptat, oamenii vor înțelege că nu trebuie să ceară tot ce își doresc de la tine.

5. Nu-ți compromite respectul de sine

Este important să nu-ți faci rău în niciun fel. Pentru orice om, pe primul loc ar trebui să fie nevoile sale și nu confortul celor din jur. Abia atunci el va putea fi fericit.

6. Nu-ți pune la îndoială motivele. 

Trebuie să înțelegi ce te ghidează atunci când îi ajuți pe alții. Foarte des oferim ajutorul pentru că ne place să facem asta. Ne face plăcere să fim utili și nu așteptăm nicio laudă.

7. Privește-te.

Omul va fi tratat exact așa cum îi tratează pe ceilalți. Dacă nu primești recunoștință pentru acțiunile tale, atunci ar trebui să vezi cum reacționezi atunci când oamenii fac ceva pentru tine. Dacă nu mulțumești nimănui, atunci nu ar trebui să aștepți asta de la alții.

8. Stabilește limite

Dacă vei refuza pe cineva, lumea nu se va prăbuși. Într-un fel sau altul, situația se va rezolva. Nu trebuie să alergi după nimeni, să le oferi oamenilor o a doua, a treia șansă. Asta nu va îmbunătăți relațiile, ci doar te va face să suferi. Trebuie să le explici celor apropiați ce ești dispus(ă) să faci și unde ei singuri trebuie să depună eforturi.

Dacă vei urma sfaturile de mai sus, oamenii te vor aprecia și te vor respecta. Vei putea avea grijă de viața ta, nu-ți vei irosi timpul încercând să-i mulțumești pe toți pentru a le face existența confortabilă și în același timp uitând de tine.