Cei dragi îți oferă sfaturi nesolicitate? 4 recomandări despre cum le răspunzi.

Generația în vârstă mereu vrea să ofere sfaturi celei tinere, să-i învețe pe cei tineri ceea ce știu. S-ar părea că este o intenție bună. Dar sfaturile nesolicitate provoacă iritare și ca răspuns la ele apare adesea un protest.

Dacă recomandările sunt date de străini, atunci cei tineri pot spune direct că nu vor să comunice. Problema apare atunci când rudele oferă sfaturi nesolicitate. În acest caz, persoana va fi obligată să se comporte politicos pentru a nu strica relația cu cei dragi, refuzând să le asculte recomandările.

Cum le spui rudelor să nu-ți mai dea sfaturi pe care nu le-ai cerut? 4 recomandări care te vor ajuta în acest sens:  

1. Ignorarea

Dacă ești o persoană cu un sistem nervos puternic, atunci poți asculta ceea ce ți se spune, poți ignora jumătate din informații și uita de această conversație. Da, în interior s-ar putea să fii deranjat de această situație, dar nu va izbucni un conflict care va strica starea de spirit a tuturor.

2. Refuză politicos

Nu toată lumea poate face asta. Dar trebuie să înveți să spui „nu” dacă nu ai chef să asculți sfaturile pe care nu le-ai cerut. În primul rând nu ești obligat să fii pe placul tuturor și să mulțumești pe toată lumea. Refuzând, stabilești limite personale, îți faci rudele să se gândească de fiecare dată înainte de a-i oferi sfaturi.

3. Fă referire la treburi urgente

Sau la oboseală. Dacă nu ai chef să asculți o oră despre cum ar trebui să te comporți, ce ar trebui să faci în fiecare situație, poți spune că ești foarte ocupat. Nu trebuie să începi să te plângi, să te vaiți – pentru că acest lucru nu va face decât să provoace ruda enervantă. Mai bine spune-i că trebuie să pleci urgent la muncă. Fă asta în mod obișnuit, dar destul de dur.

4. Glumește 

Umorul este un instrument care ne salvează în multe situații. Ca răspuns la sfaturile rudelor, poți glumi pe această temă, poți râde de propriile cuvinte. Acest lucru va muta conversația într-o direcție pașnică, va evita conflictele.

Poți folosi aceste metode pe rând, dar trebuie să faci acest lucru în mod constant. De-a lungul timpului, rudele obsesive vor înțelege indiciile tale, își vor da seama că nimeni nu are nevoie de sfaturile lor nesolicitate, că pot vorbi doar atunci când sunt întrebate.