5 etape ale divorțului și cum poate fi depășită mai ușor această etapă dureroasă.

Divorțul – este un șoc emoțional pentru orice femeie, mai ales dacă inițiatorul a fost bărbatul. În acest moment ți se pare că viața s-a prăbușit și nu va mai exista niciodată fericire. Cum să treci peste această etapă dificilă și să nu te scufunzi într-o depresie prelungită? Iată câteva sfaturi:

De ce femeile se tem de divorț? 

Toate fricile vin din copilărie. Pentru bunicile și mamele noastre, cel mai rău lucru care i se putea întâmpla unei femei era divorțul. Fetelor li se insuflă încă de la o vârstă fragedă: ”fă orice, dar salvează-ți căsnicia.” Maturizându-se, femeia ia aceste setări cu sine. De aceea, divorțul este egal cu o existență sumbră și chiar cu sfârșitul vieții.

Frica de singurătate este un alt motiv pentru care femeilor le este atât de frică de divorț. „Cine va avea nevoie de mine acum?”, „Cine se va uita la mine?”. Această stare vorbește despre dependența emoțională: o atracție și o dorință puternică de a fi cu o anumită persoană. Despărțindu-se de bărbat, femeia simte neputință, apatie, anxietate, vinovăție din cauza ruperii relației, dispare sentimentul de securitate.

Dependența financiară de bărbat. Adesea, după divorț, femeia simte o lipsă acută de bani, pentru că acum trebuie să trăiască doar din resursele ei. Este și mai dificil dacă femeia locuia în apartamentul fostului soț. Găsirea unei noi locuințe devine nu doar o durere de cap, ci și o cheltuială suplimentară.

Pentru a se adapta noii realități, ea este forțată să economisească, să renunțe la unele lucruri familiare, la micile bucurii (de exemplu, fitness, mersul la cafenea cu prietenele, cumpărarea unei rochii noi etc). Asta îi provoacă disconfort și poate duce la depresie.

Etapele divorțului

1.Negarea

La această etapă nu există conștientizarea că relația a ajuns la final. Ea se întreabă: „Cum mi s-a putut întâmpla asta”, „Poate că se va răzgândi și se va întoarce”. În acest moment, ea se află într-o stare de șoc, refuză să accepte decizia soțului de a pleca.

2. Furia

Timpul trece și nu se schimbă nimic. El în continuare vrea să divorțeze și nu se gândește să se întoarcă. Starea de șoc este înlocuită de ură: „Cine se crede acest om?!” Această etapă este adesea însoțită de crize de furie, țipete, lacrimi.

3. Negocierea

La această etapă femeia are o dorință irezistibilă de a-și întoarce soțul prin orice mijloace, de a restabili relația cu el. Ea începe să-l sune constant, să-i scrie, să-l urmărească, să-l șantajeze cu ajutorul copiilor sau sănătății. În acest moment, ea este dispusă să negocieze chiar și cu diavolul, pentru a-și întoarce soțul. Femeile adesea apelează la clarvăzători, astrologi și ghicitori pentru a obține sfaturi despre cum să reînvie căsătoria.

4. Depresia

Etapa cea mai prelungită și periculoasă. În acest moment, femeia conștientizează că toate încercările de a-și întoarce soțul au fost în zadar. Se instalează o dezamăgire profundă, lipsă de energie, dorința de a trăi. Unele femei zăbovesc prea mult aici, trăind durerea lor ani de zile, nu-și permit să fie fericite. Pentru a ieși din starea de depresie, ea are nevoie de sprijin puternic din partea celor dragi și, uneori, de ajutorul specialistului.

5. Acceptarea

La această etapă femeia pare să se trezească după un somn lung. Ea înțelege de ce lucrurile s-au întâmplat astfel, ce a dus la ruptură. Supărările sunt înlocuite de recunoștința pentru toate momentele bune care au fost în căsătorie. Apare dorința de a trăi și de a merge mai departe. Apar obiective și visuri noi.

Potrivit psihologilor, această perioadă dificilă poate dura de la 1-3 ani, în unele cazuri mai mult. Este important să-ți dai seama la ce etapă te afli acum și dacă nu este timpul să schimbi ceva.

Cum poate fi depășit divorțul?

Nu există nicio modalitate de a evita complet emoțiile dificile. Cu toate acestea, îți poți atenua starea utilizând câteva sfaturi.

– Nu te închide. Prima perioadă este insuportabil de dureroasă și dificilă. Vrei să te deconectezi de lumea exterioară, să-ți îngropi capul într-o pătură și să plângi toată ziua. Totuși, aceste emoții nu ar trebui să pună stăpânire pe tine. Oricât de greu ar fi, trebuie să continui să trăiești, să muncești, să comunici cu rudele și prietenii, să faci plimbări, sport. Să faci tot ce făceai înainte ca soțul să plece.

– Dacă nu poți face față singură problemei, este mai bine să cauți ajutorul unui specialist. El te va ajuta să înțelegi cauzele depresiei și să găsești modalități de ieșire din ea.

– Schimbă anturajul. Emoțiile pozitive te vor ajuta să ieși mai repede din starea depresivă, să te calmezi și să înțelegi ce să faci în continuare.

– Odată cu soțul au dispărut și tradițiile obișnuite de familie? Creează-ți altele noi. Fă lucrurile pe care le tot amânai.

Mergi înainte, atinge-ți obiectivele, construiește relații noi. Și, cel mai important lucru: nu te îndoi niciodată de tine și de abilitățile tale. Divorțul nu este sfârșitul, ci începutul unei vieți noi. Și depinde doar de tine dacă această viață va fi fericită.