3 lucruri pe care le-am învățat de-a lungul anilor în relația cu soțul meu jamaican.

Cum l-am cunoscut pe viitorul meu soț

Nu am planificat niciodată să mă căsătoresc cu un străin. Dar s-a întâmplat că am devenit interesată de dancehall (jamaican street dance) și la una dintre petreceri l-am cunoscut pe Jermaine. Sau, mai degrabă, el a avut norocul să mă cunoască. Cine își cunoaște viitorul soț în club? Eram sigură că nu sunt eu, de aceea nici nu am luat în serios acea întâlnire.

Jermain a insistat mult timp să ieșim la o plimbare, ne-am întâlnit, iar după o jumătate de oră am fost plăcut surprinsă de cât de asemănătoare sunt valorile noastre de viață, atitudinea față de familie, aspirațiile. Nu îmi venea să cred că doi oameni care au crescut în țări și condiții diferite ar putea avea păreri atât de comune. Sunt extrem de recunoscătoare mamei lui că a crescut un astfel de bărbat – după cum s-a dovedit, pentru mine.

Viitorul meu soț a venit în țara noastră să studieze medicina, de aceea am trăit aici primii ani împreună și doar la un an de la nuntă ne-am hotărât să ne mutăm în Jamaica. Apropo, nu a fost o nuntă spontană, ne-am întâlnit timp de 4 ani înainte de a mă cere în căsătorie, dar în acești ani ne-am dat seama că nu ne putem vedea viața unul fără celălalt, indiferent în ce țară trăim, cel mai important lucru este să fim împreună.

Sunt adesea întrebată: „Nu ți-a fost frică să te căsătorești cu un străin?” Nu, nu mi-a fost. Nu m-am căsătorit cu un „străin” abstract, ci cu o persoană pe care o iubesc, alături de care am trăit zile fericite și mai puțin fericite, care m-a sprijinit în toate situațiile dificile. De aceea, nu mi-a fost frică. Am ales bărbatul, nu naționalitatea sa.

3 lucruri pe care le-am învățat de-a lungul anilor în relația cu soțul meu jamaican:

1. Învață să-i ierți întârzierile. 

La prima noastră întâlnire, viitorul meu soț a întârziat 15 minute și a venit fără grabă, așa că da, punctualitatea nu este un punct forte al jamaicanilor, iar dacă asta te enervează, gândește-te din timp dacă ai nevoie de un astfel de bărbat.

2. Apreciază-i spațiul personal

Jamaicanii sunt oameni autosuficienți, iar nevoia de spațiu personal nici nu se discută. Odată l-am întrebat pe soțul meu: „Pot să mă întâlnesc cu prietena mea?” la care el a răspuns: „Ce întrebare ciudată? Ce vei face dacă spun nu?”

De aceea, în familia noastră este normal să petrecem timpul împreună și, de asemenea, este normal să ne retragem uneori pentru a citi o carte sau a merge la fotbal cu un prieten.

3. Învață să nu-ți faci griji pentru lucrurile mărunte

Sunt o persoană foarte emoționantă și mă pot supăra foarte tare din cauza unor lucruri mărunte, dar soțul meu, la fel ca majoritatea jamaicanilor, este filozofic cu tot ce se întâmplă în viață.

”S-a întâmplat deja, de ce să-ți faci griji acum? Mâine cu siguranță vom găsi o soluție”-  îi place să spună.

De-a lungul anilor (și suntem împreună de 9 ani), mi-am dat seama că aproape orice situație din viață (chiar și una care pare fără speranță și negativă la prima vedere) duce la ceva bun în viață sau deschide noi oportunități. Trebuie să luăm lucrurile mai ușor, Universul are întotdeauna ceva bun pentru noi, chiar dacă lucrurile nu arată atât de bine acum.