
În viață există diferite situații, de aceea nu știm întotdeauna cum să reacționăm corect. Cu bunătatea, se pare că totul este clar. Omul ne-a făcut bine, trebuie să-i răspundem cu bunătate. Dar ce facem cu răul? Nu vrem să ne coborâm la nivelul acestei persoane care ne-a făcut rău, nu vrem să-i răspundem la fel. În caz contrar, cu ce suntem mai buni decât ea? Ce să facem, cum să reacționăm dacă cineva ne-a făcut insultat sau ne-a făcut rău?
Trebuie să reacționăm în funcție de situație. Uneori trebuie să răspunzi cu bunătate, uneori să-ți faci milă de om, alteori să-l ignori sau să-i răspunzi cu răutate. Din păcate, este foarte greu de găsit o rețetă pentru toate ocaziile.
Prin urmare, fiecare situație trebuie luată în considerare separat. Adesea, răul merită ignorat. De exemplu, când acest rău a fost făcut de o persoană pe care nu o vei mai vedea niciodată în viața ta. Cel mai probabil, a fost o provocare, poate o grosolănie. Și atunci când ignori omul, îi arăți că nu valorează nimic cu răul său. Pentru el o astfel reacție este cea mai ofensatoare. Iar cea mai bună – dacă îi răspunzi la fel. De aceea, trebuie să te gândești de mai multe ori înainte de a-i răspunde.
Sau, de exemplu, o altă situație. Ai un prieten care a ajuns într-o situație foarte dificilă de viață. L-a părăsit soția, a fost concediat de la serviciu. Și el a țipat la tine sau a făcut ceva neplăcut. În primul rând, trebuie să-ți fie milă de el, să vorbești cu el. Nu-i poți răspunde cu rău, nici nu poți rupe prietenia. Trebuie să-l înțelegi, mai ales dacă este o persoană cu adevărat apropiată.
De asemenea, merită să răspunzi cu bunătate dacă omul te-a ajutat. Da, el ar putea să vrea să-ți facă rău, dar în cele din urmă va ieși ceva bun. Un exemplu banal: vii la serviciu și un coleg îți spune că nu te îmbraci bine. În acest caz, ai putea să-i răspunzi: „Da, într-adevăr, trebuie să-mi schimb stilul pentru a fi văzută într-un mod mai respectabil, mulțumesc pentru sfat”. Omul te va lăsa în pace, pentru că va vedea ca nu te afectează deloc, găsești mereu avantaje, răspunzi cu bine.
Cuvântul „rău” poate însemna mult mai mult decât o insultă la serviciu sau o grosolănie pe stradă. Am vrut doar să analizăm cele mai simple și inofensive exemple. Însă aceste descrieri și exemple pot fi extinse și la alte situații din viață.