Ce să faci dacă ai o relație proastă cu părinții? Urmează aceste 6 sfaturi ale psihologului.

Ești preocupată că nu te poți înțelege cu părinții? Iată ce trebuie să faci dacă relația proastă se prelungește prea mult timp.

Pasul 1: Trebuie să înțelegi că părinții nu sunt perfecți.

Mama și tata – sunt cele mai importante figuri pentru copil încă de la naștere. El nu înțelege că mama însăși nu demult a fost și ea adolescentă și poate nu știe ce să facă și cum să se comporte în rolul de mamă. Copiii își idealizează părinții și, chiar și crescând, nu pot vedea în spatele figurilor ideale oameni obișnuiți, care ar putea să greșească, să nu știe ceva.

Este important să-ți amintești că orice părinte îi dorește copilului său binele, însă exprimă asta în modul în care știe, așa cum a fost învățat cândva. Și da, asta ar putea să nu coincidă cu ideea ta despre cum ar trebui să fie.

Pasul 2. Înțelege-ți dorințele

Când te cerți cu părinții gândește-te ce vrei să obții cu asta? Să le demonstrezi că au greșit? Poate că rebeliunea ta este doar o modalitate de a atrage atenția?

Când știi ce vrei cu adevărat, este mult mai ușor să transmiți informația calm. Dacă tinzi să faci orice, nu ceea ce îți spun părinții, atunci conflictul este inevitabil.

Pasul 3. Vorbește clar

Adesea ni se pare că oameni ar trebui să ghicească ceea ce ne dorim. Mai ales când vine vorba de părinți. Învață să pui întrebări și să clarifici ce vor și ce așteaptă de la tine. Și explică-le ce vrei, ce ești pregătită sau nu ești pregătită să faci pentru a găsi acele soluții care să se potrivească ambelor părți.

Pasul 4. Exprimă-ți poziția despre situație.

Adesea, în timpul certurilor, ne amintim diverse situații din trecut, aruncând fraze de genul:

– „Nu m-ai înțeles niciodată.”

– „Întotdeauna spui asta.”

– „Ai promis deja asta.”

Orice acuzație îi provoacă automat pe cei acuzați să se apere și dialogul se termină aici. Te sfătuim să muți atenția asupra ta și să vorbești doar despre experiențele tale, nu despre promisiunile altora.

Pasul 5. Contactează un psiholog de familie

Dacă este posibil, nu ezita să soliciți ajutor profesional. Cu siguranță, mulți dintre prietenii tăi au mers deja la un specialist de acest gen.

pasul 6. Găsește un adult autoritar. 

Dacă părinții refuză să meargă la psiholog, iar tu nu ai posibilitatea să mergi, atunci gândește-te dacă ai alături adulți cu autoritate pentru tine. Cineva care te poate sprijini: de exemplu, rudă, naș, prieten de familie, un mentor spiritual. Această persoană va crea sentimentul de sprijin și vei înțelege că nu ești singură cu problemele tale.

De asemenea, fii mai independentă.

Atunci când începi să câștigi bani, să cauți oportunități și să ai grijă de viața ta fără ajutorul altor oameni, nu vei mai fi percepută ca un copil mic, iar dialogurile vor trece la un alt nivel.