Nu permite copiilor tăi adulți să-ți facă aceste 4 lucruri.

Dacă în instrucțiunea pentru telefon este scris că acesta va rezista oricărei lovituri, oamenii nu își cruță gadgetul. Îl aruncă fără teamă. Dacă este scris că este fragil, atunci îl prețuiesc ca ochii din cap.

La fel se întâmplă și cu oamenii. Omul blând, condescendent, gata să facă compromisuri, care închide ochii la neajunsurile altuia, nu este apreciat deloc. Sunt apreciați cei care stabilesc limite: ”Cu mine poți face asta și nu poți asta!”

Ni se spune că dacă dorim să menținem relații bune de familie, atunci trebuie să îndurăm, să înțelegem și să iertăm. Oare în acest caz, cei apropiați nu ne vor umili onoarea și demnitatea, nu vor trăi din contul nostru?

Chinezii au un proverb: „Vei ierta omul drag până când îl vei urî”.

Oamenilor apropiați li se pare că dragostea noastră este atât de nelimitată încât poate fi iertată orice faptă. Că a face sacrificii de dragul familiei, a renunța la interesele tale de dragul copiilor – este cel mai nobil lucru din lume. Dar nu este. Sunt lucruri care trebuie întrerupte de la început.

1. Manipularea

”Mamă, dacă mă iubești, atunci îl vei accepta pe soțul meu.”

”Tată, dacă mă iubești, îmi vei da un milion pentru a-mi promova afacerea. Dacă nu faci ceea ce îți spun, atunci mă voi supăra pe tine și nu ne vom mai vedea niciodată.”

Aceasta este manipulare curată! Nu ceda în fața ei. Protejează-ți interesele, nu accepta condiții nefavorabile pentru tine. Rudenia nu te obligă să mergi împotriva voinței tale. Și cu siguranță o persoană iubitoare nu va dispărea din viața ta doar pentru că ai propria opinie.

2. Permisivitatea din cauza sentimentului de vinovăție.

Prietena mea și-a crescut fiul singură. Sentimentul de vinovăție că băiatul crește fără tată l-a compensat permițându-i să facă tot ce vrea. ”Dacă vrei, pictează pereții, dacă vrei, pliază avioane din actele mele. Nu te voi certa.” Și în zadar!

Băiatul a crescut și nu mai ținea cont de mama sa. La început a renovat camera ei fără permisiune și i-a cerut bani pentru asta. Apoi i-a vândut proprietatea suburbană și a luat banii. S-a căsătorit, a divorțat și i-a interzis bunicii să-și viziteze nepoții. Apoi i-a interzis să se întâlnească cu prietenele.

Mama a ajuns să trăiască după regimul fiului ei și să se alimenteze doar cu acele produse pe care el îi permitea să le cumpere.

3. Al meu și al nostru.

Într-o familie totul ar trebui să fie comun? Un alt punct care necesită atenție. Dacă omul drag îți ia ceva și nu consideră necesar să-l returneze ( suntem rude!), atunci ar trebui să te gândești la asta.

Într-o relație, pe lângă iubirea oarbă și iertătoare, trebuie să existe și respect pentru limitele personale. Ai luat bani de la părinți? Returnează-i. Mulțumește. Ai spart ceașca mamei? Compensează.

Mulți copii răsfățați cred că datoria la bancă trebuie returnată, iar mama și tata sunt obligați să le dea bani fără returnare. Și să le permită utilizarea altor resurse pe care le dețin.

4. Nu permite să fii devalorizată.

Copiii nu ar trebui să-ți spună cum să trăiești, câți bani să cheltui, să-și bată joc de alegerile și convingerile tale. Există o diferență mare între un sfat binevoitor și o indicație valoroasă, chiar dacă greșești.

Dacă îți place să trăiești într-un anumit fel, nu permite nimănui să critice acest mod de viață și să te remodeleze după sine. Succesul adevărat – este să-ți trăiești viața exact așa cum îți dorești.