Iată de ce este important să-ți trăiești toate emoțiile: 8 moduri de a face asta corect.

De ce oamenilor puternici nu le este frică să plângă? Ce se va întâmpla dacă vei suprima în mod constant furia și frica? De ce să-ți ascunzi iritația dacă este util să o exteriorizezi? Psihologul ne spune ce trebuie să facem cu sentimentele noastre.

”În tinerețe, mi se părea că omul puternic este cel care se abține, acționează cu capul rece, nu experimentează emoții „dăunătoare”: tristețe, frică, gelozie, dezgust, furie. În general, își taie sfera senzuală atunci când este necesar. În plus, un astfel de model de comportament este adesea încurajat în societate. Mulți oameni trăiesc cu credința că a-ți arăta emoțiile este ceva rușinos.”

Emoțiile nu sunt slăbiciune, ci putere.

Dacă, desigur, sunt tratate corect: nu sunt suprimate, ci li se oferă dreptul de a fi, de a le trăi.

Nu există sentimente corecte sau greșite. Fiecare își îndeplinește funcția sa. Blocând unele emoții, le discredităm pe altele și ne lipsim de multe momente plăcute. De exemplu, suprimând frica și mânia, începem să experimentăm fericirea și bucuria mult mai slab.

Carl Gustav Jung a spus: „Depresia este ca o doamnă în negru. Dacă vine, nu o alunga, ci invit-o la masă ca oaspete și ascultă ce intenționează să-ți spună.”

Fiecare emoție are întotdeauna un motiv. Și în loc să lupți, să zicem, cu iritația ta, ar fi bine să-ți dai seama ce încearcă să-ți comunice. Când luptăm cu o emoție, ne luptăm doar cu indicatorul problemei, nu cu problema în sine. Suprimăm sentimentul – și conducem motivul apariției sale mai adânc în subconștient. Și atunci neavând ieșire, energia emoției neexprimate își găsește o cale de ieșire în organism – sub formă de boli psihosomatice, distonie vegetativ-vasculară, depresie și atacuri de panică.

Din acest motiv, omul puternic nu se ferește de propriile sentimente, ci își trăiește emoțiile la maximum. Și, cel mai important, o face într-un mod sigur pentru alții (vezi exemplele de mai jos). Cu această abordare, frica, tristețea și orice altă emoție „negativă” dispar mult mai repede.

În psihoterapie, adesea puteți auzi cuvintele „fii în ea”. Simți tristețe? Fii în ea. Simți supărare (anxietate, invidie, vinovăție etc.)? Fii în ea.

A fi – înseamnă, a recunoaște și a trăi acest sentiment. Pare înfricoșător? Este mult mai înfricoșător să trăiești în mod constant cu dureri de fundal, care îți încetinesc activitatea. Un sentiment blocat va căuta întotdeauna o cale de ieșire, atrăgând subconștient circumstanțe în care se va manifesta la maximum.

De exemplu, dacă omul nu a trăit toate emoțiile unei despărțiri dificile, va trăi cu frica de a fi abandonat. Aceleași evenimente se vor repeta la infinit, atât timp cât emoția puternică și neexprimată stă înăuntru.

Un alt „mod” obișnuit atunci când ajungi într-o situație traumatizantă este să te comuți cât mai repede. După divorț, te scufunzi imediat într-o nouă relație sau te dedici complet copiilor, carierei, creativității. Da, pentru un timp te vei simți mai ușor, dar nu vei mai experimenta bucuria reală – ceva pare să te scarpine în interior. Durerea și traumele netrăite nu au dispărut, ele au rămas adânc în interior și împiedică senzația de plinătate a vieții.

Când conștientizăm și trăim sentimentul, trecem simultan în poziția observatorului. Privim din lateral și descriem fără judecată în cuvinte toate senzațiile. Astfel ne separăm de emoție, ea nu devine parte din noi, nu ne copleșește.

Modalități de a trăi emoțiile

Orice emoție – fie că este vorba de furie sau de supărare – trebuie trăită într-un mod sigur. Sigur pentru tine și pentru cei din jurul tău. Iată câteva opțiuni cum pot fi trăite emoțiile.

1. Desenează. Ia stiloul în mâna stângă (este asociat cu emisfera dreaptă a creierului, care este responsabilă de emoții) și desenează-ți furia (vinovăția, resentimentele etc.). Mai bine închide ochii. Într-o mișcare voluntară, mâna va transfera toate emoțiile din corp pe hârtie.

2. Cântă sau strigă. De exemplu, în pădure. Sau într-un parc de distracții – toată lumea are voie aici. Se strigă de obicei un cuvânt important. Să spunem „da” sau „nu” dacă se potrivește cu emoția ta. Trebuie să faci acest lucru ori de câte ori este necesar, până când vei simți un gol în interior.

3. Masajul. Nu este vorba despre relaxare, ci despre un masaj profund. Masajul de înaltă calitate (de exemplu, thailandez), frământarea unor puncte speciale te vor ajuta să faci față emoțiilor.

4. Dansează. Concentrează-te pe emoții, închide ochii, ascultă-te – și mișcarea va apărea. Poate, pentru început, vrei doar să-ți rotești gâtul, să-ți miști brațele sau degetele. Nu te opri, urmează dorințele corpului.

5. Vorbește. Aici există o problemă: adesea rudele și prietenii tind să ne dea sfaturi, să caute motive, dar pentru noi este important să vărsăm emoțiile fără nicio analiză. De aceea, uneori este mai bine să vorbești cu un copac – și aceasta nu este o glumă.

6. Respiră. Toate emoțiile sunt trăite prin corp. Unul dintre cele mai importante elemente este respirația, deoarece este direct legată de sistemul nervos. Diverse exerciții de respirație funcționează excelent – pranayama, bodyflex, oxysize.

7. Scrie pe hârtie. Scrie-i o scrisoare omului care ți-a provocat emoții dureroase. Este important să faci acest lucru manual. Nu trebuie să trimiți scrisoarea. Doar conștientizează-ți sentimentele și exprimă-le pe foaie.

8. Lovește. În momentele de furie, adesea vrei să lovești pe cineva. Ia o pernă specială pentru asta sau, răsucind un prosop „lovește” canapeaua. În același timp, poți să mârâi, să țipi, să scoți orice sunet – lasă procesul să decurgă așa cum decurge din interior până când te simți ușurată.