Studiu: 5 dovezi că școala distruge creativitatea copiilor.

Vă amintiți legendarul videoclip al trupei Pink Floyd „The Wall”? Clipul are 79 de ani și am senzația că înfățișează sistemul actual de învățământ din țara noastră. Din păcate, predarea în școli ucide orice manifestări creative ale copiilor. Iată 5 dovezi ale acestui fapt, confirmate de opinia psihologilor.

1. Cercetarea științifică

Acum 30-40 de ani, era relevant să-i arunci copilului următoarele cuvinte: „Mai bine ți-ai îmbunătăți notele la fizică sau matematică, tu însă ai în minte doar dansurile!” Astăzi lumea s-a schimbat și nimeni nu poate spune ce direcție de dezvoltare va fi solicitată când copilul tău va crește. De aceea, creativitatea este o componentă foarte importantă a dezvoltării oricărei personalități. Dar nivelul său, odată cu vârsta, și datorită „eforturilor” sistemului de învățământ, se reduce considerabil.

Acest lucru a fost demonstrat de experimentul oamenilor de știință care au investigat creativitatea oamenilor de diferite vârste, cu ajutorul unui test de creativitate. Copiii în vârstă de 5 ani au arătat un rezultat uimitor – 98 la sută! După 10 ani, aceeași tehnică a fost aplicată din nou acelorași copii. Și rezultatul a fost, de asemenea, uluitor, dar deja cu semnul ”minus”. Nivelul de creativitate al copiilor de zece ani a devenit 30%. Adică, școala a „distrus” mai mult de 60% din creativitatea individului. În următorii cinci ani, creativitatea a continuat să scadă și acești tineri de 15 ani au arătat doar 12 la sută de gândire creativă.

Oamenii de știință confuzi au decis să nu se oprească aici și au testat aproximativ 300.000 de adulți în vârstă de 30 de ani pentru a le determina nivelul de creativitate. Rezultatul a fost dezamăgitor – doar 2%!

2. Scopul ciudat al educației.

Ken Robinson, un vorbitor al sistemului educațional din SUA, susține că sistemul educațional are un singur scop – să pregătească elevul pentru admiterea la universitate. Iar pentru asta, el nu are nevoie de creativitate, este suficient să se implice activ în activitățile științifice. Prin urmare, în ierarhia disciplinelor de arte plastice, muzica și coregrafia „rămân la coadă, iar realizările la aceste materii nu afectează în niciun fel posibilitatea de a fi admis la universitate.

Uneori, omul își poate schimba tipul de activitate și poate avea succes într-o direcție complet diferită de profesia sa. Dar pentru asta personalitatea încă din școală trebuie să primească o dezvoltare cuprinzătoare. Copiii sunt talentați și curioși încă de la naștere. De aceea, dacă le vom oferi posibilitatea „să se manifeste în toată gloria” în orice domeniu, vom observa că au asemenea talente și abilități la care nici nu puteam visa.

3. Pedeapsa pentru greșeală.

 

Copilul, venind la școală, este dispus să-și asume riscuri și să facă greșeli. Ce se întâmplă în clasă dacă greșește? Este pedepsit cu o notă proastă. Așadar, școala descurajează rapid copilul să creeze și să gândească. Sarcina principală a educației este să-i ofere elevului răspunsul corect sau, în cel mai bun caz, el să-l găsească singur.

4. Sistemul de testare.

Testele, care reprezintă astăzi aproape 70 la sută din întregul sistem educațional, nu oferă oportunitatea de a dezvolta gândirea creativă, nu presupune mai multe răspunsuri corecte și aproape întotdeauna oferă posibilitatea de a alege între „Da” și „Nu”. Într-un astfel de sistem, nu poate fi vorba de gândirea creativă a individului.

 

5. Profesorii obosiți

Copiii talentați necesită atenția specială, pregătirea suplimentară și energia profesorului. Este mult mai ușor dacă în clasă există o „masă gri” de elevi identici. Aceștia sunt mai ușor de gestionat. Ei scriu, răspund, merg acasă. Exact ca în videoclip.

Dar pentru a dezvolta creativitatea copiilor, însuși profesorul trebuie să posede această creativitate. Nu reproșez că toți profesorii din țara noastră sunt incapabili de creativitate. Dar abundența lucrărilor și sarcinilor pe care le au 24/7 descurajează complet dorința și puterea de a adopta o abordare creativă de predare. Din păcate, sunt din ce în ce mai puțini astfel de profesori adevărați.

Crezi că societatea modernă are nevoie de oameni creativi? Mai există profesori în școlile noastre capabili să dezvolte această creativitate la copii?