Un exercițiu simplu care te va ajuta să faci față anxietății, recomandat de Dalai Lama.

Oamenii care nu au învățat să lucreze cu anxietatea fac o mare greșeală, ceea ce duce la creșterea anxietății. Atunci când ai de-a face cu anxietatea, este important să accepți sentimentul care a fost activat.

Adesea oamenii, atunci când se confruntă cu disconfort, încearcă să scape de acest sentiment, dar încă nimeni nu a reușit să facă acest lucru. Tot ce puteau face era să-și provoace și mai multă tensiune, iar apoi să se distragă.

Sentimentele inconfortabile nu ne vor face rău în niciun fel, acesta este o alarmă din partea corpului. Astfel el ne avertizează despre pericol. Dar amenințarea poate fi atât reală, cât și fictivă, însă corpul și în primul, și în al doilea caz în va reacționa în același mod.

Te-ai surprins vreodată gândindu-te: ”Ce se întâmplă dacă… sau ți-ai imaginat cât de rău, neputincios sau vinovat te vei simți?”

Aceasta este munca minții de maimuță. Mintea de maimuță este partea creierului mamiferelor care se protejează în mod constant de pericolul din exterior.

Atunci de ce creierul nostru este atât de crud cu noi?

Pentru că oamenii au trăit milioane de ani într-un mediu de supraviețuire și ni s-au transmis genele unor indivizi puternici care au reușit să supraviețuiască și acum creierul nostru se teme de orice, pentru că vrea să supraviețuiască.

Omul modern trebuie doar să învețe să lucreze cu anxietatea lui. Din moment ce amenințările acum nu sunt fizice, ci psihologice.

La început, am promis să vă împărtășesc un exercițiu recomandat de Dalai Lama despre cum poți face față anxietății. Urmează acești 6 pași:

1. Închide ochii;

2. Identifică gândul care a declanșat anxietatea;

3. Determină centrul sentimentului care a fost declanșat;

4. Recunoaște-ți că aceasta este o experiență din trecut;

5. Respiră abdominal prin acest sentiment, nu accepta situația, ci sentimentul în sine;

6. Dacă te distragi, întoarce-ți atenția asupra sentimentului fără a opune rezistență.