Nu le permite celor din jur să-ți facă aceste 6 lucruri.

Oricând poți să scapi de influența negativă a celor din jur, dacă nu le permiți să facă anumite lucruri în procesul de comunicare cu tine. Adesea suntem criticați, manipulați, umiliți, ignorați etc., doar pentru că noi înșine le permitem oamenilor să facă asta.

Nu le permite celor din jur să-ți facă aceste 6 lucruri:

1. Să te folosească pentru propriul beneficiu fără știrea ta. O astfel de relație are un caracter unilateral, consumator și ea trebuie întreruptă de dragul propriei bunăstări morale și fizice.

2. Să-și crească stima de sine din contul tău. O persoană care se afirmă pe seama ta încearcă să arate mult mai bine în ochii celor din jur. Dacă simți că cineva încearcă să-ți scadă valoarea în public, asta spune despre faptul că nu prețuiește relația cu tine. Spune-i abuzatorul că acțiunile sale nu îi vor aduce succes.

3. Să te critice, să te insulte, să te umilească. Astfel de acțiuni îți diminuează stima de sine. Atunci când cineva încearcă să-ți arate unde este cu adevărat locul tău, în interior te invidiază și încearcă să ocupe nișa ta. Merită să alungi imediat astfel de persoane din viața ta. Pentru că încă de la început o astfel de relație este sortită eșecului.

4. Să-ți devalorizeze emoțiile. Astfel de oameni încearcă să facă tot posibilul ca să nu-ți exprimi emoțiile, ci să păstrezi totul pentru tine. Aceeași situație este percepută diferit de diferiți oameni. Cineva vede asta ca pe o tragedie, apatie, în timp ce pentru cineva ceea ce se întâmplă este ceva obișnuit. Atunci când cineva ne devalorizează emoțiile – înseamnă că nu ne respectă sentimentele.

5. Să te provoace. Asemenea acțiuni (ridiculizare, bullying, ignorare, reproșuri, amintirea eșecurilor etc.) au ca scop să-ți provoace emoții, adesea negative. Această atitudine lipsită de respect trebuie eliminată imediat. De ce să te înconjori de oameni care doar te vor răni.

6. Să ia decizii pentru tine. Aceasta este viața ta, nu-ți fie frică să faci greșeli, să iei decizii. Este mai valoros să experimentezi totul pe cont propriu decât să dai vina pe alții toată viața pentru că te împiedică să faci ceva important.

Nu permite oamenilor să-ți facă aceste 6 lucruri. Încearcă întotdeauna să-ți aperi limitele personale. Acei oameni care fac aceste fapte în relația cu tine sunt adesea nefericiți și perdanți în viață.