Despre ce nu vorbesc experții atunci când ne sfătuiesc să avem încredere în intuiție: 2 probleme principale ale subconștientului.

Intuiția – adesea ne este prezentată ca un instrument universal de rezolvare a problemelor vieții. Intuiția este, de obicei, înțeleasă ca fiind vocea noastră interioară sau un sentiment persistent în sufletul nostru.

”Ascultă-te și acționează așa cum îți spune vocea ta interioară și vei trăi minunat.” Dar o să te dezamăgesc – nu funcționează așa.

Această abordare, de obicei, mai este întărită și de faptul că intuiția este mult mai rapidă decât analiza, raționamentul și introspecția. Și chiar mai eficientă. Doar că adesea sunt trecute cu vederea unele detalii care ar face abordarea intuitivă mai puțin atractivă.

Spectacolul „Experimentele”

Damasio și Bechara au realizat un studiu interesant. Rezultatele sale demonstrează perfect toate posibilitățile intuiției.

În fața subiectului erau patru seturi de cărți de joc. Omul extrăgea cartea orbește și fiecare dintre ele era fie o victorie, fie o pierdere. Valoarea pierderii era mai mare decât a câștigului, iar obiectivul principal era să obțină un sold pozitiv de bani. Pe subiect au fost agățați senzori care înregistrau reacțiile galvanice ale pielii.

Subiectul extrăgea cărțile pe rând din diferite seturi, iar experimentatorii îl întrebau despre prezența unei strategii. La început, subiecții nu aveau nicio strategie, potrivit acestora. Dar senzorii citeau reacțiile corpului, iar când subiectul se întindea spre setul cu pierderea, exista o ușoară reacție de stres. Adică, subiecții încă nu erau conștienți că există un tipar, dar intuiția lor deja dădea semnale clare și arăta ce cărți merită extrase. Mai târziu, subiectul și-a dat seama unde era capcana, dar la început – totul a fost intuitiv.

Secretul ascuns era că în două seturi câștigurile erau mari, iar pierderile îl costau mai scump. În celelalte două – câștigul și pierderea erau aceleași, mici. Atunci subiectul reușea să acumuleze bani.

Ce ne oferă experimentul și cum poate fi aplicat?

Acesta este o intuiție în vid – cu un număr foarte limitat de posibilități, doar 4 seturi de cărți unde doar 2 garantează stabilitatea. În viața reală totul este diferit. Intuiția este o căutare accelerată a tiparelor. Problema este că fiecare situație în viață diferă de alta. Este extrem de mică probabilitatea să ajungi de două ori într-o situație absolut identică. Cu toate acestea, poți găsi elemente comune și, din acest punct de vedere, intuiția este deja mai bună decât aruncarea unei monede.

Intuiția – este experiență.

Intuiția este viteza de procesare a datelor, inimaginabilă conștiinței. Datele – sunt experiențele anterioare și situația actuală. Pentru ca intuiția să fie eficientă și utilă, trebuie să ai nu numai experiențe tragice sau pozitive, ci ambele în același timp.

Situația ta actuală (în care vrei să folosești intuiția) trebuie să se bazeze pe ceva și să fie interpretată corect. De exemplu, dacă ai avut o singură relație în viață și ai fost înșelată, atunci vocea ta interioară îți va crea obstacole. Frica de a te răni din nou îți poate submina noua relație chiar și cu cel mai demn și cinstit partener.

Intuiția – nu este intuiție

Nu poți ști cu siguranță ce se află în spatele vocii tale interioare. Ea este una și sunt mulți factori care o influențează. Dar dacă sunt multe voci, acesta este deja un diagnostic. Totuși sper că ai o singură voce.

Care sunt factorii? Vocea noastră interioară poate ceda diferitelor impulsuri. Discursurile sale pot fi dictate de temeri, supărări vechi, traume, dorințe ascunse, setea nebună de aventură.

Deci, cum să știi ce vorbește în tine? Dacă nu știi motivul și nu știi „cine” vorbește în capul tău, atunci cum poți avea încredere în tine? Mama te-a învățat să nu ai încredere în străini? Vocea interioară este adevăratul străin din capul tău, doar că neînsuflețit. Cum îți poți construi fericirea dacă în tine poate vorbi frica și supărarea, iar tu nici nu ești conștient de asta?

Conectează-ți imaginația. 

Imaginează-ți că ești părinte și ai o fiică de 15 ani pe care o cheamă Maria. Acum, când a ajuns la etapa de a cunoaște băieți, vine la tine să-ți ceară sfatul.

-Mama/tati, cum să înțeleg dacă mi se potrivește băiatul?

-Iubito, ai încredere în intuiția ta, subconștientul tău va face totul pentru tine!

Și, ea ca o fiică decentă, îndeplinește întocmai instrucțiunile părintelui. Îl aduce pe Andrei acasă și ți-l prezintă. Andrei are 18 ani. Perspectivele lui sunt un probabil deces de ciroză hepatică și pancreatită la vârsta de 32 de ani. Hobby-urile lui sunt jocurile. Andrei este neobișnuit, nu este ca toți ceilalți: este curajos pentru că are 18 ani, iar ea 15. Nici măcar nu se teme de răspunderea penală.

De ce Maria l-a ales pe Andrei ? Să începem cu faptul că toată experiența ei în dragoste este din basme și filme. Ea a auzit despre dragoste de la părinți (e bine, dacă de la amândoi) și de la prietenele ei. Chiar dacă părinții îi oferă instrucțiuni mai mult sau mai puțin mature despre relații și dragoste, sfaturile lor se pierd în masa informațiilor ei despre dragoste.

Prietenele, fie îi spun povești înfrumusețate, fie la fel de stupide ca relația ei cu Andrei. De altfel, cine la vârsta de 15 ani ascultă părerea părinților? După ce se ghidează vocea ei interioară? Fericire, stabilitate, relație serioasă și dragoste până la moarte? Da, desigur. Se ghidează să nu fie o masă cenușie, să se desprindă de părinți, să găsească aventuri, are o sete nestăpânită de distracție, libertate și senzații tari. Înțelegi că în locul Mariei poate fi nu doar un adolescent de 15 ani cu hormoni furioși?

Care este soluția?

Intuiția – este un instrument puternic. Dar capcanele pe care le-am descris îi blochează toate avantajele și dăunează vieții omului. Cea mai bună opțiune atunci când simți ceva acut – este să cauți motivul. Să dezvolți gândul astfel încât subconștientul să-ți ofere o soluție. Trebuie să construiești versiuni și să le testezi. Mai întâi intuiția – apoi explicația.