5 principii esențiale pe care se bazează orice relație romantică sau de prietenie.

Cercul nostru social adesea este construit din oameni care au aceeași viziune asupra lumii, statut social, valori morale și multe altele. Cu alte cuvinte, suntem atrași de cei care ni se aseamănă, dar o copie exactă a noastră în lume nu există, pentru că fiecare persoană este unică.

Orice relație apropiată, fie că este de prietenie, de rudenie sau romantică, este construită pe 5 principii principale:

1. Autosuficiența

Nimănui nu-i plac oamenii obsesivi și plictisitori. Să facem o comparație simplă: imaginează-ți soția sau un prieten. Care opțiune este mai atractivă?

Soția care nu are interese proprii și te urmărește peste tot, la fiecare întâlnire cu prietenii sau părinții, pentru că nu are hobbyuri și prieteni apropiați. Sau o soție care, în timp ce tu ești ocupat, își permite să se distreze cu prietenele pentru a nu-ți distrage atenția. Merge la sală sau la dansuri.

Un prieten obsesiv care îți ignoră întotdeauna dorințele și insistă să „mergeți la bar” pentru că s-a plictisit și nu are cu cine își petrece timpul. Sau un prieten versatil care îți poate împărtăși emoțiile sale, unele noutăți din viața lui, dar comunicați ceva mai rar?

2. Încrederea

Încrederea – este cheia unei relații fără intrigi și conspirații. Lipsa de încredere este sursa multor certuri – atât în ​​cupluri, cât și între prieteni.

Pe lângă faptul evident că „el (ea) nu va fi gelos pe fiecare apel de la cineva de s*x opus”, merită menționată și încrederea că omul nu-și va face rău sie sau celor dragi cu acțiunile și deciziile sale.

3. Respectul

Fiecare dintre noi are nu numai un set de trăsături unice de caracter, succese, merite, o listă de abilități, ci și ”schelete în dulap”, perioade nereușite în viață și multe altele, pe care nu obișnuim să le etalam.

Acestea din urmă devin adesea o piatră de poticnire. Respectul ar trebui să se bazeze nu numai pe învelișul frumos, ci și pe totalitatea lucrurilor bune și nu atât de bune ale persoanei apropiate.

4. Compromisurile

Omul care este capabil să-și respecte nu numai interesele sale, ci și ale altora – din păcate, este o raritate. Adesea, oamenii au opinii diferite cu privire la anumite probleme. Capacitatea de a menține un echilibru și de a ajunge la soluții reciproc avantajoase pentru ambele părți este literalmente baza pentru menținerea contactului între diferite personalități cu experiențele lor individuale.

5. Capacitatea de a rezolva conflictele

Majoritatea oamenilor se pun în garda atunci când aud cuvântul „conflict” sau „ceartă”. Ei  văd asta ca pe un semn că relația se prăbușește. Abundența conflictelor într-adevăr este o problemă, dar în „doză moderată” certurile nu sunt doar o parte a oricărei relații pe termen lung, ci și dovada directă că omul nu este indiferent față de tine și te prețuiește. Comunicarea este întotdeauna dinamică.

Fiecare are propriul temperament și propriile declanșatoare, dar nu există un om care să spună că nu s-a certat niciodată cu un prieten în 5, 10 sau 20 de ani de comunicare. În relațiile romantice există și mai multe motive pentru conflicte. Este important doar să nu faceți atac la persoană și să vă auziți dorințele reciproce.