Studiu: iată de ce unii oameni îmbătrânesc lent, iar alții rapid.

Uneori poate fi dificil de determinat cu exactitate vârsta omului după aspect. Sunt oameni care îmbătrânesc lent și pentru o perioadă lungă de timp ei sunt capabili să rămână tineri. 

Experții de la Universitatea Duke, Universitatea Ebraică din Ierusalim și King’s College din Londra pe parcursul a 12 ani au realizat un studiu pentru a descoperi de ce depinde tinerețea corpului nostru. Răspunsul era previzibil – renunțarea la obiceiurile proaste, alimentația adecvată, sportul. Oamenii care respectă aceste reguli nu numai că arată fizic mai tineri decât vârsta lor reală, ci și se simt mai activi din punct de vedere psihologic.

De asemenea, experții au ajuns la concluzia că emoțiile pozitive ne prelungesc semnificativ viața. Cu cât omul este mai puțin stresat în timpul vieții sale, cu atât arată mai tânăr.

Genetica

Dacă ai moștenit un tip de corp atletic, atunci vei arăta mult mai tânăr decât semenii tăi. Vei avea o mulțime de avantaje – un schelet ușor, un corp îngust, un gât alungit, membre lungi, puțină grăsime și o dezvoltare slabă a mușchilor (acesta din urmă poate fi îmbunătățit dacă se dorește).

Excesul de greutate ne adaugă ani. Se referă, în special la femei. Kilogramele accelerează îmbătrânirea. Mortalitatea în rândul acestor oameni este mult mai mare. Oamenii de știință au descoperit că kilogramele inutile accelerează procesul de îmbătrânire la nivel celular. Se întâmplă o suprimare a procesului de autofagie – care reprezintă distrugerea și prelucrarea componentelor deteriorate de către celule. Suprimarea acestui proces poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, oncologice, diabet și altele.

În plus, a devenit cunoscut faptul că la persoanele obeze, chiar și telomerii (secțiunile terminale ale cromozomilor) sunt mai scurte. Însă valoarea lor controlează speranța de viață. De-a lungul vieții, telomerii se micșorează în fiecare an și când parametrii lor ating un nivel critic, ei devin incapabili să restaureze elementele deteriorate. Corpul începe să îmbătrânească. La persoanele supraponderale, acest proces este puternic accelerat.

Oamenii de știință au găsit un grup de voluntari (50-60 de ani) pentru a compara caracteristicile materiei albe și cenușii din creier. La experiment au participat oameni supraponderali și cu greutate normală. S-a determinat că atrofia axonilor legată de vârstă apare mai devreme la persoanele predispuse la supraalimentare. Astfel de oameni par cu cel puțin 10 ani mai în vârstă! Ulterior, oamenii de știință de la Universitatea din Miami și de la Universitatea California din Davis (SUA) au realizat același studiu și au confirmat acest fapt. Oamenii care îmbătrânesc mai repede fac față mai greu dificultăților vieții, obosesc rapid și au abilități cognitive mai scăzute.

CREIERUL MASCULIN SAU FEMININ ÎMBÂTRÂNEȘTE MAI REPEDE?

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că la femei creierul îmbătrânește mai lent decât la bărbați. Această diferență este de 3,8 ani. Studiul a fost realizat prin scanarea PET, la care au participat 200 de femei și bărbați. A fost studiat metabolismul creierului și s-a dovedit că creierul feminin folosește glucoza mai eficient decât cel masculin.

MIȘCĂ-TE MULT ȘI NU FI NERVOS

Acum că știi secretul pentru a-ți menține tinerețea, o poți prelungi. Uneori ni se pare că bătrânețea vine foarte repede, dar de fapt, acest proces este lung și începe de la vârsta de 20 de ani și cât de repede începe să progreseze depinde în mare măsură de genetică și, bineînțeles, de noi înșine!

Întâlnim adesea persoane de 50, 60, 70, 80 de ani care se simt cu aproape jumătate de secol mai tineri. Și ne întrebăm de ce noi, la 30, 40 de ani nu ne simțim la fel. De fapt, acești oameni au în comun un metabolism excelent, un stil de viață sănătos și o viziune pozitivă asupra lumii. Se mișcă mult, își controlează alimentația și nu sunt nervoși.