5 expresii pe care este important să le spui fiicei tale.

Mama mea a fost întotdeauna foarte înțeleaptă. Probabil că nici nu era conștientă de înțelepciunea ei. Toată viața mi-a dat lecții și sfaturi valoroase. Datorită lor, am crescut o femeie fericită, autosuficientă și încrezătoare.

5 expresii pe care este important să le spui fiicei tale.

1. ”Ești foarte frumoasă!”

Fetele trebuie să audă aceste cuvinte magice din fragedă copilărie. Mama este cea care îi insuflă fetiței dragostea pentru aspectul ei. În adolescență este și mai important să auzi astfel de cuvinte, și nu doar să auzi, ci să vezi că mama crede asta, nu doar te încurajează.

Mama mă vedea frumoasă cu coșuri, cu o tunsoare proastă și cu fața murdară. De fiecare dată pentru o faptă bună, pentru o treabă bine făcută, îmi spunea că sunt frumoasă.

2. „Prietenii buni nu zac pe drum.”

În copilărie mama îmi spunea că prietenia este ca o floare care trebuie udată de toți cei care se bucură de această floare. Iar fetele frumoase asta fac: își prețuiesc prietenii, încearcă să nu-i jignească, iar dacă i-au jignit, își cer iertare.

Când am devenit adolescentă, mama a înțeles că prietenii sunt comorile mele. Datorită preocupării mamei pentru relațiile mele de prietenie, acum am mulți oameni de încredere în viața mea cu care vreau să-mi împărtășesc bucuriile și neliniștile și știu că voi primi mereu sprijin de la ei.

3. „Relaxează-te și distrează-te!”

Mama aprecia foarte mult distracția, râsetele, momentele de nepăsare și dansul. La școală, îmi permitea să merg la discoteci, mă ajuta să-mi aleg ținutele și nu mi-a interzis să ies la plimbare cu prietenii din cauza vaselor nespălate. Nu mă distram în fiecare zi! De obicei doar în weekend…

Când s-a născut fiica mea, mama se oferea să stea cu copilul pentru ca eu și soțul meu să ne relaxăm puțin, să mergem la cinema, la restaurant, să ne întâlnim cu prietenii, să ne plimbăm.

4. ”Tu cum ai vrea să acționezi?

Viața nu mi-a oferit întotdeauna doar distracții. Au fost și momente grele. Trebuia să iau decizii, iar uneori aceste decizii erau dificile. De fiecare dată când mama mă vedea luptându-mă cu o alegere, îmi oprea isteria gândurilor cu o întrebare simplă: „Cum ai vrea să acționezi?”. Nu a pus niciodată presiune asupra mea, nu mi-a spus care decizie este mai corectă. Ea m-a învățat să-mi ascult în primul rând inima. Ce îmi sugerează? Și abia apoi să iau o decizie, cântărind toate argumentele pro și contra.

Această abilitate este foarte importantă pentru formarea responsabilității și respectului de sine. După ce luam decizia, oricare ar fi fost ea, oricât de mult i-ar fi plăcut mamei, ea nu m-a criticat și nu m-a condamnat niciodată. Eram responsabilă pentru propriile decizii și nu mă simțeam neajutorată.

5. „Îmi pare atât de rău că s-a întâmplat asta”

Mama a știut întotdeauna să-și exprime compasiunea, dacă aveam pierderi și dezamăgiri. Chiar și atunci când nu mă putea înțelege, tot găsea o modalitate de a mă susține și de a manifesta empatie.

Aceasta este o abilitate importantă – să simți oamenii. Păstrează tăcerea la momentul potrivit, nu împiedica omul să fie singur. Dă din cap ca răspuns la un oftat. Nu face prea multe, nu spune prea multe, nu încerca să faci ceva dacă nu înțelegi ce îi lipsește omului în acel moment.

Mama încă mai este cu mine, e sănătoasă, mă învață să zâmbesc și să mă bucur de viață. Și sunt recunoscătoare fiecărei zile care îmi dăruiește fericirea de a vedea oamenii iubiți alături.

Apreciază-i pe cei dragi, grăbește-te să le spui asta. Cuvintele de dragoste nu numai că dăruiesc bucurie, ci și prelungesc viața.