Depresia și lenea: 7 semne că nu ești leneșă, ci suferi de depresie.

Știi ce este depresia? Tu sau cineva din mediul tău apropiat a suferit de depresie?

Depresia este cea mai frecventă tulburare mintală din lume. Potrivit OMS, lumea pierde în medie până la 76 de milioane de ore de muncă umană din cauza depresiei.

Unele dintre cele mai comune semne ale depresiei sunt: oboseala frecventă, dificultăți de concentrare, izolarea socială și retragerea emoțională. Dar, uneori, oamenii care nu se pot concentra asupra sarcinilor, simt o lipsă de energie și își petrec cea mai mare parte a timpului singuri acasă, confundă această stare cu lenea. Deci, cum să distingi lenea de depresie?

Iată 7 semne care te vor ajuta să-ți dai seama dacă ceea ce simți este lene sau ar putea fi ceva mult mai grav:

1. Ți-ai pierdut interesul pentru tot ce există în viața ta.

Dacă ți-ai pierdut interesul pentru tot, chiar și pentru ceea ce iubeai cel mai mult, cel mai probabil aceasta nu este lene.

2. Înainte erai motivată. 

Cel mai simplu mod de a distinge lenea și depresia este să observi cum te comporți acum și cum te comportai înainte. Din moment ce lenea este o trăsătură de caracter relativ stabilă, ar trebui să-ți fie clar că ești leneșă, așa cum ai fost probabil întotdeauna; dacă înainte erai foarte motivată și obțineai rezultate ridicate, dar te-ai oprit brusc, s-ar putea, de fapt, să suferi de depresie, nu de lene.

3. Simți că nu poți face nimic.

Pe lângă faptul că îți pierzi motivația, interesul și dorința de a obține succes, de obicei simți că nu poți face nimic. Simți că „lenea” ta scapă de sub control pentru că îți afectează munca, școala și relațiile.

4. Nu știi de ce te simți așa.

Un alt semn clar că „lenea” ta poate fi ceva mai mult – este că vine cu o mulțime de sentimente negative pe care nu le poți înțelege. Ar putea fi singurătate, tristețe, lipsă de speranță sau chiar furie. Nu numai că te simți leneșă, dar te simți prost în general și nu știi de ce. Nu există un vinovat evident pentru sentimentele tale, iar acest lucru le face și mai neplăcute.

5. Te lupți și cu alte simptome inexplicabile.

Pe lângă problemele emoționale pe care așa-numita „lene” pare să ți le impună, ai mai observat și alte simptome fiziologice inexplicabile. De exemplu, este posibil să ai probleme cu somnul sau să dormi prea mult. Poate ți-ai pierdut pofta de mâncare sau ai început să mănânci în exces fără niciun motiv. Alte semne comune includ: ritmul cardiac rapid și brusc, dificultăți de respirație, dureri în piept și oboseală cronică chiar și atunci când nu ai făcut nimic.

6. Nu știi de ce ai devenit brusc „leneșă”.

În cele mai multe cazuri, oamenii devin leneși atunci când se simt copleșiți sau au alergat prea mult după un rezultat. De asemenea, pot amâna din cauza lipsei de recunoaștere din partea celorlalți sau din cauza stimei de sine scăzute, disciplinei și autocontrolului. Dar dacă niciunul dintre acești factori nu te descriu și simți că brusc ai devenit „leneșă” fără niciun motiv aparent, ar putea fi un semn de depresie.

7. Încerci din răsputeri să nu fii „leneșă”.

Dacă ai făcut orice pentru a „ieși din propria lene” și nu reușești, poate fi pentru că ești deprimată. Spre deosebire de depresie, lenea se tratează ușor; Există multe trucuri de productivitate pe care le poți aplica pentru a scăpa de lene. Dar depresia este altceva. Dacă este lăsată nediagnosticată, în timp se poate agrava și poate duce la abuz de substanțe, dependență de alcool, anxietate și gânduri suicidare.

Din fericire, mai mult de 80% dintre persoanele care recunosc la sine depresia, o combat și se vindecă.