2 citate înțelepte de la Osho despre lucrurile pe care nu trebuie să le afle nimeni, nici cei mai buni prieteni.

În zilele noastre este dificil să-ți găsești un prieten bun și fidel. Prietenia a „evoluat”, acum nu este la modă să legi prietenii pur și simplu. Dacă nu ai bani și conexiuni, nimeni nu are nevoie de tine. Prietenia modernă este ca o căsătorie de conveniență, fiecare persoană își urmărește propriile obiective.

Daca ai un prieten bun pe care îl cunoști încă din copilărie, asta nu înseamnă că ii poți spune totul. Osho – liderul spiritual indian credea că există lucruri despre care nu trebuie să vorbești nici cu cei mai apropiați și devotați oameni.

1. De la prietenie la ură e doar un pas!

”Niciodată nu-i spune prietenului ceea ce nu i-ai spune dușmanului, pentru că cel care azi este prietenul tău, mâine ar putea deveni dușmanul tău.” – Osho

Nu-ți dezvălui secretele nici prietenilor, chiar dacă ți se pare că aceasta este singura modalitate de a vă apropia. Osho sfătuia oamenii să țină mereu gura închisă, să nu vorbească niciodată prea mult. Sunt lucruri care trebuie ținute secret.

Prietenia adevărată este atunci când omul te vizitează pur și simplu pentru că vrea să fie în compania ta; când omul te sună doar pentru a afla ce mai faci; când te ajută în situații dificile și nu cere nimic în schimb. Aceasta este prietenia adevărată!

Nu vorbi despre venituri. Subiectul banilor este destul de sensibil. Nu merită să dezvălui nici rudelor cât câștigi sau câți bani ai în contul bancar. Oamenii sunt invidioși și insidioși.

Dacă omul în toate modurile posibile te conduce spre o conversație despre bani, în mod clar ceva este în neregulă. Poți să minți, să-ți diminuezi venitul. El se va simți mai bine, iar tu vei fi mai calm. Majoritatea oamenilor nu suportă succesul altora – acesta este un adevăr.

2. Nu vorbi negativ despre oameni. 

”Niciodată nu spune nimic împotriva dușmanului, pentru că mâine ar putea deveni prietenul tău și atunci îți va fi rușine.” – Osho

Osho credea că doar oamenii slabi vorbesc negativ despre ceilalți. Dacă ai o problemă personală cu cineva, stabiliți o întâlnire și spune-i totul.

Aș dori să completez articolul cu cuvintele remarcabilului lexicograf francez – Pierre Boiste:

”Tinerii vorbesc despre ceea ce fac, bătrânii despre ceea ce au făcut, iar proștii despre ceea ce și-ar fi dorit să facă.”

După cum am scris mai sus, oamenii nu tolerează succesul altora. Dacă îți faci planuri grandioase, îți stabilești obiective mari și crezi că vei reuși, acționează. Este minunat, dar nu ar trebui să le spui tuturor despre asta.

Să-ți arăți realizările fără a rosti un cuvânt – merită respect. De regulă, acești oameni sunt tratați cu respect!