3 tipuri de oameni de care trebuie să stai departe, chiar dacă îi consideri prieteni: sfaturile filosofului Jean-Paul Sartre.

Filosoful Jean-Paul Sartre credea că există 3 tipuri de oameni în care nu trebuie să ai încredere, chiar dacă sunt prietenii tăi. În cărțile sale el a vorbit adesea despre esența umană, iar concluziile arată clar imaginile celor care ne pot strica viața.

În fiecare zi comunicăm cu diferiți oameni. Pe unii îi considerăm prieteni, pe alții colegi, iar pe unii i-am întâlnit pentru prima dată. Într-un număr atât de mare de interlocutori, este dificil să rămânem singuri. Dar din anumite motive, după unele conversații, apare sentimentul de nemulțumire și anxietate. Vocea interioară ne sugerează că această persoană trebuie ținută la distanță.

Când ar trebui să-ți asculți intuiția și ce persoane nu trebuie să intre în lumea ta?

1. Oamenii falși.

Oamenii falși te asigură că vor fi mereu alături de tine, chiar și în cea mai dificilă situație de viață. Ei îți spun că le poți încredința cele mai intime secrete. Ei te atrag cu sinceritatea lor falsă. Și când tu chiar ai nevoie de ajutor, dintr-o dată au chestiuni urgente. Singurul mod în care te pot ajuta este cu cuvântul.

2. Veșnicii martiri.

Scriitorul Jean-Paul Sartre credea că astfel de oameni trebuie ținuți la distanță. Cea mai simplă întrebare „Ce mai faci?” le provoacă tristețe și descurajare. Apoi vei observa cum buzele lor tremură ușor, în ochi licăresc lacrimile, iar vocea înăbușită începe o poveste despre lipsuri și poveri. Dacă vei încerca să pleci pentru a nu mai asculta plângerile lor, imediat te vei transforma într-o creatură insensibilă, fără inimă.

3. Oameni invidioși.

Invidia umană este o armă insidioasă în mâinile proprietarului. Omul invidios îți va oferi sfaturi nesolicitate care în mod evident nu vor fi de ajutor.

”Este suficient ca un om să-l urască pe altul și ura cuprinde întreaga umanitate.” – Jean-Paul Sartre ( din cartea ”Diavolul și Dumnezeu”)

Un astfel de om va învinovăți cu ușurință un prieten sau o rudă și în același timp va fi sigur că are dreptate și le va povesti tuturor, înfrumusețând povestea cu epitete nemăgulitoare la adresa prietenului său.