Bunele maniere pentru copilul tău: învață-l aceste 7 reguli de bază.

Politețea și bunele maniere ne fac viața mai ușoară. Acestea sunt ritualuri comune care ne ajută să atenuăm disconfortul social. De exemplu, obiceiul de a strânge mâna ne ajută să scăpăm de stânjenie, dacă nu știm cum să ne comportăm. Aceste ritualuri sunt utile în special copiilor, care, mai mult decât adulții, se simt rușinați atunci când comunică cu străinii sau se află în locuri neobișnuite.

Recomandări de la un profesor cu experiență

Bunele maniere sunt și leagănul empatiei. Ele ne învață că lumea nu este doar pentru noi. Da, spunem adesea „mulțumesc”, „te rog”, „scuze” automat, dar dacă „oprim pilotul automat”, atunci recunoaștem și apreciem acțiunile, gândurile și emoțiile cuiva. Iar aceasta este empatie.

Salutul

Am o prietenă care are un copil de trei ani foarte sociabil. Oriunde s-ar afla, el întinde mâna și se prezintă: „Bună! Ce mai faci? Nu ne-am văzut de ani de zile.” O spune chiar dacă nu te-a văzut niciodată. Desigur, îl imită pe tatăl său, dar se dovedește că este ceva unic. Pur și simplu nu poți să nu zâmbești și să-i strângi mâna. Iar el, la rândul său, știe deja ce să facă și ce să spună, când întâlnește pe cineva este calm. Desigur, va învăța și alte forme de adresare, dar obiceiul de a saluta i s-a format deja.

„Mulțumesc” și „te rog”

Aceste cuvinte pot întări legăturile dintre oameni, sunt atribute necesare ale respectului și interdependenței. Ele înseamnă că înțelegem: oamenilor le este mai bine împreună, că fiecare dintre noi este demn de recunoaștere a meritului. În societatea occidentală, absența acestor cuvinte este considerată o provocare. Indiferent cât de generos sau înțelegător a fost omul cu tine, tuturor le place să fie apreciați pentru eforturile lor. De aceea, „mulțumesc” și ”te rog” sunt primele cuvinte pe care ar trebui să-i învățăm pe copii.

Punctualitatea

Când ai programat o întâlnire cu cineva pentru un anumit timp, ați încheiat un fel de contract. Când întârzii, contractul se încalcă. Unii oameni o iau în serios, alții nu. Personal, mi se pare foarte nepoliticos să întârzii.

Întârzierea spune: „Timpul meu este mai important decât al tău.” Desigur, uneori întârzierile sunt inevitabile, dar totuși – de cele mai multe ori ți se întâmplă pentru că fie ți-ai organizat greșit timpul, fie nu-ți pasă dacă întârzii. Să întârzii este o faptă enervantă, chiar dacă cealaltă persoană este prea politicoasă să-ți arate asta.

Învață-ți copiii să fie punctuali. Le va fi de folos respectul pentru timpul altora.

Scuzele

Scuzele sunt poate cea mai obscură clauză a contractului social. Se bazează pe conceptul „s-a format un gol în relația noastră, vreau să repar lucrurile și să continuăm relația în pace”. Scuzele – sunt o promisiune pentru viitor. Iar noi le-am transformat într-o emoție și uneori într-un joc de putere.

Adesea spunem: „Nu prea se vede că îți pare rău” sau „Nu am nevoie de scuzele tale dacă nu te mustră conștiința” – adică cerem remușcări sau prefăcătorie. Ce vrem de fapt să-i transmitem copilului? Poate că este mai bine să-i spui: „Înțelegi de ce sunt supărată?” sau „Înțelegi de ce plânge fratele tău?” și discutați.

Învață-ți copilul să fie empatic. Apoi, învață-l că prezentarea scuzelor este modul în care va merge mai departe după ce a recunoscut greșeala și a acceptat partea sa de responsabilitate.

Oferirea locului în transport

Cei tineri și sănătoși oferă loc bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, femeilor însărcinate pentru a-i proteja. Este uman. Există și o bază legală pentru un astfel de comportament: la noi, biletul pentru copil costă mai puțin, pentru că se presupune că cel mic va oferi locul unui adult.

Prezentarea oamenilor

Când lucram la o școală de băieți, aveam cursuri în care le predam cum să prezente pe cineva cuiva. În ajunul sărbătorii taților și fiilor, copiii au învățat cum să-i prezinte pe tații lor prietenilor. Astfel toată lumea a reușit să evite momentele jenante. Dacă începi să-ți înveți copilul cât mai devreme această abilitate, vei economisi pentru el ani de jenă și disconfort.

Eticheta telefonică

Regula principală – nu folosi telefonul dacă ai alături o persoană vie cu care poți vorbi. În caz contrar, îi arăți că nimic în afară de acest gadget nu contează pentru tine, că omul este mai puțin important. Dacă nu-ți înveți copiii cum să folosească corect telefonul, nu le vei oferi posibilitatea să creeze relații în viața reală. Dar ceea de ce avem cu adevărat nevoie sunt relațiile reale.

Autor: Linda Stade