Cum să dai bani cu împrumut prietenilor: 5 reguli importante.

Când un prieten îți cere un împrumut, te simți ca într-un câmp minat. Pe de o parte, ai fost și tu în situații financiare dificile și înțelegi cât de greu este să ieși din ele fără sprijinul prietenilor. Și chiar vrei să ajuți omul apropiat. Dar pe de altă parte, ai auzit multe povești despre relațiile de prietenie distruse din cauza banilor.

Iată recomandările experților în acest caz:

Regula 1: Spune ”da” doar dacă ești cu adevărat pregătit.

Irene S. Levine, doctor în psihologie, sugerează că primul pas este să-ți suprimi vinovăția care apare atunci când prietenul tău este disperat sau când crezi că vei fi o persoană rea dacă nu-i dai bani.

Dacă îi oferi banii fără a fi sigur că vrei să faci asta, riști să te simți ofensat, iar relația de prietenie se va deteriora înainte ca acesta să-ți returneze datoria și să-ți mulțumească. Refuzul de a împrumuta bani nu te va transforma într-un egoist și într-un prieten rău. Dimpotrivă, așa poți salva o relație bună.

Refuză în felul următor: „Mi-ar plăcea să ajut, dar acum nu am bani”. Dacă simți că trebuie să-ți explici refuzul, adaugă un motiv: ai cheltuieli neașteptate, economisești bani pentru ceva semnificativ (educația copiilor, un apartament, o mașină).

Regula 2: Oferă atât cât ești dispus să pierzi.

Prietenul sau membrul familiei tale poate fi o persoană de încredere, stabilă financiar, dar nimeni nu este imun de situații de forță majoră. Imaginează-ți cum va crește tensiunea între voi, dacă vei avea nevoie urgentă de banii tăi, iar el nu-ți va putea returna datoria la timp.

Byron Ellis, planificator financiar, recomandă să împrumutăm doar suma de bani pe care suntem dispuși să o pierdem și asta să nu ne afecteze obiectivele financiare și economiile personale.

Regula 3: Stabilește termene stricte de scadență a datoriei.

Byron Ellis recomandă să discutăm condițiile de la început: după cât timp, cu ce dobândă și în ce părți va fi rambursat împrumutul. Doar așa vei ști clar când ți se vor returna acești bani. Iar prietenul tău va înțelege că este obligat să-ți returneze banii la timp și să nu-și permită cheltuieli iraționale.

Regula 4: Încheiați un contract.

Pentru sume mici, puteți încheia un acord, dar atunci când vine vorba de un împrumut mare, este mai bine să implici un avocat. Priyanka Prakash, fost avocat de afaceri și acum specialist în finanțe la Fit Small Business, spune că în contract trebuie să fie specificate data și valoarea împrumutului, scadența integrală a datoriei, programul de plată dacă datoria este plătită în rate, dobânda de întârziere la plată, detaliile complete ale împrumutătorului și împrumutatului. Trebuie să existe semnăturile ambelor părți.

Regula 5: Nu-i permite prietenului tău să rateze termenul limită de plată.

O mare greșeală este să ierți o întârziere a plății și nici măcar să nu încerci să afli de ce întârzie. Dacă data scadentă este consultativă decât obligatorie, prietenul tău va continua să o ignore. Din nou, contractul îți va fi de ajutor. Stabilește o penalizare pentru întârzierea plății.

Dacă ai oferit împrumutul pentru o perioadă lungă de timp și ați convenit să existe o rambursare unică a plății, atunci cu o lună înainte de expirarea termenului, amintește-i împrumutatului acordul.

S-ar putea să crezi că astfel de reguli sunt prea stricte atunci când vine vorba de a ajuta prietenii și rudele. De fapt, doar așa puteți menține o relație bună, fără a fi umbrită de supărări legate de bani.