Aceste 3 cuvinte în discursul tău transmit nesiguranță. Psihologii recomandă să le eviți sau să le înlocuiești.

În fiecare zi comunicăm cu oamenii, fără comunicare nu vom putea exista. Dar există cuvinte care „omoară” încrederea interlocutorului, uneori aceste cuvinte îl fac să se îndoiască de sine.

Experții recomandă să le eviți în discursul tău pentru a nu da speranțe false, a nu-ți pierde încrederea în tine și a nu minți cu privire la capacitățile tale reale. Dacă îți pasă ce semnificație psihologică au cuvintele tale, citește acest articol!

3 cuvinte în discursul tău care transmit nesiguranță:

1. ”Voi încerca”

Când spui „voi încerca” – oamenii ar putea crede că nu vrei să faci munca pe care ți-o cer. Dacă cineva are de gând să „încerce” ceva, există loc pentru eșec, iar acest lucru indică în mod subconștient lipsa angajamentului. „Voi încerca” poate și ar trebui spus atunci când vei depune mult efort, energie, creativitate în sarcină și te vei strădui 100%.

„Voi încerca” poate afecta cât de multă încredere ai în tine și în capacitatea de a-ți atinge obiectivele. Folosirea expresiei „voi încerca” într-o conversație slăbește încrederea în sine, subminează inițiativa și energia. De parcă nu ești sigur că vei reuși.

2. ”Poate / Posibil”

Când folosești cuvântul „poate” în raport cu cineva, la nivel subconștient percepi acest lucru ca lipsa angajamentelor. Când spui că „poate o voi face”, o parte din tine poate simți că nu ești suficient de bun pentru asta sau nu vrei să o faci. Cuvântul „poate” întruchipează indecizie, frică, iresponsabilitate. În esență, „poate” este o scuză să nu faci ceva.

3. ”Dacă”

Deși nu-ți dai seama, cuvântul „dacă” este o barieră psihologică între tine și oportunitate. În căutarea rezultatului dorit, apare tentația să spui „dacă”. Problema este că asta creează o alternativă în mintea ta. Iar când există un plan „B”, rar folosim planul „A”.

Cuvântul „dacă” poate fi ușor înlocuit cu „când”. De exemplu, vorbind despre o promovare pe care o dorești la locul de muncă, ar fi mai bine să spui „când voi fi promovat” decât „dacă voi fi promovat”.

Asta nu înseamnă că anumite cuvinte nu pot fi folosite, te îndemn să fii mai atent(ă) nu doar la cuvintele pe care le rostești, ci și la discursul tău în general!