Legea Parkinson explică de ce majoritatea oamenilor rămân săraci până la sfârșitul vieții.

Legea Parkinson (o lege statistică bazată pe experiența agențiilor guvernamentale britanice) este una dintre cele mai faimoase și importante legi folosite în gestionarea banilor. A fost formulată de scriitorul englez Northcote Parkinson cu mulți ani în urmă și explică de ce majoritatea oamenilor rămân săraci pentru tot restul vieții.

Principiul de funcționare a legii

Legea spune că indiferent cât de mult câștigă oamenii, ei au tendința să cheltuiască totul și chiar mai mult. Cheltuielile lor cresc odată cu veniturile. Mulți oameni în timp încep să câștige de câteva ori mai mult decât la începutul carierei lor. Dar cumva, par să aibă nevoie de fiecare cent pentru a-și menține stilul de viață stabilit. Indiferent cât de mult câștigă, niciodată nu este suficient.

Cheia succesului financiar

Prima concluzie care rezultă din Legea Parkinson: „Independența financiară apare ca urmare a încălcării Legii Parkinson”.

Legea Parkinson arată capcana în care cad majoritatea oamenilor. Aceasta este motivul apariției datoriilor, grijilor legate de bani și problemelor financiare. Abia atunci când îți dezvolți voința de a rezista impulsului interior de a cheltui orice câștigi, începi să acumulezi bani și să fii diferit de majoritatea oamenilor.

Restrânge-ți cheltuielile

A doua concluzie care rezultă din Legea Parkinson: „Dacă permiți cheltuielilor să crească într-un ritm mai lent decât venitul și economisești sau investești diferența, în timp vei deveni independent financiar.”

Dacă poți bate o pană între venitul în creștere și cheltuielile în creștere pentru menținerea stilului de viață, iar apoi să economisești și să investești diferența, în timp îți poți îmbunătăți bunăstarea financiară, pe măsură ce investiția ta crește. Încălcând în mod deliberat Legea Parkinson, vei deveni în cele din urmă independent financiar.

Exerciții practice

Iată două trucuri pe care le poți folosi pentru a aplica imediat această lege:

În primul rând, imaginează-ți că situația ta financiară este aproape de colaps și trebuie să iei măsuri pentru a remedia situația. Micșorează toate cheltuielile neesențiale. Creează-ți un buget pentru cheltuielile fixe, inevitabile, care apar în timpul lunii și limitează temporar cheltuielile la acea sumă.

Studiază cu atenție fiecare cheltuială. Pune la îndoială validitatea ei, de parcă ai analiza bugetul altcuiva. Caută modalități de a economisi bani. Încearcă să-ți reduci cheltuielile cu cel puțin 10% în următoarele trei luni.

În al doilea rând, ia decizia de a păstra și a investi 50% din orice creștere a venitului tău din orice sursă. Învață să trăiești cu cei 50% care ți-au mai rămas. Fă acest lucru pe parcursul vieții active.