3 exerciții eficiente pentru a-ți antrena creierul să lucreze la 90 de ani ca la 25.

Secretul sănătății și longevității este echilibrul: respect atât pentru corp, cât și pentru minte. Nu în zadar se spune că trupul este templul sufletului.

Când vine vorba de corp totul este clar: mănâncă corect, dormi suficient, mișcă-te și acesta îți va răspunde cu recunoștință, încetinind îmbătrânirea. Dar ce putem face în cazul intelectului, capacității creierului de a percepe, a memora și utiliza informația în mod eficient?

Numeroase studii științifice demonstrează că în creier se formează conexiuni neuronale noi până în ultima zi, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a restabili funcția creierului chiar și după cele mai dificile traume și boli. Cu o mică condiție: dacă îți ajuți creierul.

Vei fi surprins, dar nicio gimnastică mentală nu se compară după eficacitate cu mișcările corpului nostru.

Corpul uman are o memorie corporală fenomenală, își amintește bine „cum era înainte” și când ceva devine „greșit”, imediat transmite semnale creierului.

Pe abilitatea corpului de a se autovindeca se bazează știința kinesiologia. Masajul de relaxare, gimnastica manuală, anumite exerciții de gimnastică și posturi de yoga ajută creierul să-și restabilească funcțiile de „slăbire” și să-l facă din nou „cum a fost”.

În cartea „Smart Moves: Why Learning Is Not All In Your Head ” de Carla Hannaford( neurofiziolog, profesor de bilogie) autoarea descrie câteva exercițiile speciale de terapie corporală. Acestea sunt incredibil de simple, distractive și le puteți realiza oricând:

1. ”Pașii încrucișați”

Exercițiul poate fi realizat în picioare sau așezat. Este important să-l faci într-un ritm foarte lent pentru ca lobii anteriori ai creierului să funcționeze mai activ.

La început întinde cotul mâinii stângi spre genunchiul drept, atingându-l, apoi invers. Strânge ușor peretele abdominal anterior. Asigură-te că maxilarul și buzele sunt relaxate.

Un astfel de „mers” nu doar sincronizează activitatea ambelor emisfere. Începe să funcționeze mai activ aparatul vestibular, iar acesta este responsabil de echilibru și coordonarea mișcărilor. Se restaurează configurațiile formațiunii reticulare, sistemul de semnalizare al creierului. Se îmbunătățește interacțiunea dintre sistemul limbic, nucleul bazal și cerebel, închizând într-un lanț mișcarea corpului și gândirea. Se formează mai intens conexiunile neuronale noi și se îmbunătățește memoria pe termen scurt.

De asemenea, se relaxează mușchiul psoas, ameliorând oboseala și durerile din zona lombară. Se încordează mușchii peretelui abdominal anterior, reducând stomacul.

2. ”Butonul creierului”

Pune o palmă pe buric, unde se află centrul de greutate, iar cu cealaltă mână, masează simultan într-o mișcare circulară cu vârfurile degetelor două puncte sub clavicule.

Astfel crește fluxul sanguin în arterele carotide, care sunt responsabile pentru hrănirea creierului, saturându-l cu oxigen. În timpul masajului scade tensiunea arterială, respirația devine mai profundă, mai uniformă, dispare senzația de anxietate, se normalizează activitatea aparatului vestibular, se îmbunătățește activitatea centrului vizual, ceea ce înseamnă că informațiile senzoriale sunt absorbite mult mai repede.

Neurofiziologii recomandă acest exercițiu în special celor care petrec mult timp la volan, deoarece masajul „butoanelor creierului” extinde vederea periferică.

3. ”Capacul gândirii”

Prinde-ți urechile cu două degete: degetul mare în spate, degetul arătător în față. Apoi, deplasându-le de sus în jos către lob, masează urechile, întinzând ușor auricula spre ceafă. Realizează exercițiul imediat după trezire sau când ești obosit și capul refuză să lucreze.

Această tehnică ajută la calmarea anxietății și la concentrare. Dispare oboseala, auzul și memoria devin în mod miraculos mai ascuțite.

Despre faptul că frecarea urechilor intensifică activitatea creierului, se cunoștea încă din secolul XVI. Așa își „conectau” mintea iezuiții în timpul unor discuții importante.

Pe urechea umană există peste 170 de puncte biologic active – proiecții ale multor organe, de aceea masajul urechii are un efect benefic nu numai asupra creierului, ci activează munca întregului organism și chiar ajută la eliminarea kilogramelor în plus.

din ”Cartea de Rețete a tinereții”