”Nu-ți place țara în care trăiești? Pleacă.” Omul întotdeauna poate face o alegere.

Omul întotdeauna poate face o alegere cum să acționeze în viața sa. Dificultatea constă nu în faptul că alegerea este dificilă, ci în faptul că va trebui să-și asume responsabilitatea, în primul rând față de sine. Și aceasta devine o povară insuportabilă pentru mulți oameni.

Chiar dacă cineva îmi va spune contrariul, sunt convinsă că omul întotdeauna poate face o alegere cum să acționeze.

Nu-ți place țara în care trăiești? Pleacă.

Nu-ți poți găsi un loc de muncă? Caută-l.

Nu-ți convine salariul? Acceptă ceea ce ți se oferă sau caută-ți un alt loc de muncă.

Nu ești acceptat nicăieri? Nu cred. Ceea ce cred este că ai așteptări prea mari. De asemenea, cred că trăim vremuri dificile și tuturor ne este greu.

Nu trebuie să ignori dificultățile și să spui (CITEZ): „în psihologia voastră totul este posibil și totul este ușor, dar în viață totul este dificil.”

Da, este dificil, dar posibil.

„În psihologia noastră” oamenii învață să treacă peste dificultăți. Nu să le ignore, să le suprime sau să diminueze semnificația lor pentru psihic și corp, ci să le depășească. Iar asta înseamnă să fii conștient, să arăți respect, să accepți ceea ce este greu de acceptat și să trăiești în cel mai sănătos mod.

Doar experimentând ceva „imposibil” creat de minte putem vedea că în viața noastră există mai multe posibilități decât credeam anterior. Apar mai multe mecanisme despre cum să reacționăm la dificultăți, iar imaginea noastră despre realitatea înconjurătoare devine mai largă. Mai largă – înseamnă mai multe opțiuni de acțiune, mai multe alternative.

Tocmai de aceea, „în psihologia noastră” totul este mai ușor, pentru că există un număr mai mare de alternative pe care le poți descoperi brusc și nu pentru că unele situații sunt organizate de la sine. Întotdeauna vei acționa tu. Întotdeauna poți face o alegere.