”Nu-ți fie teamă de dușmani”: 8 sfaturi ale bunicii pe care nu le-am ascultat (și îmi pare rău).

Bunica era din afara acestei lumi…

Putea să meargă la piață îmbrăcată în haine de sărbătoare. Îți pulveriza parfumul preferat la încheietura mâinii când mergea la brutărie. Citea mult, fără să acorde atenție prafului din casă. Când mergea la țară, stătea ore în șir pe verandă, admirând apusul. Iar buruienile din grădină nu o deranjau deloc.

Nu economisea nimic și folosea porțelanul de familie pentru a bea ceai.

Pe atunci eram tânără, îmi amintesc cum la școală ni se umplea capul cu tot felul de prostii ideologice. Ceva din seria viitorului luminos în epoca comunismului victorios. Toate acestea au lăsat o amprentă de durată asupra vieții mele. Cu nesfârșite „trebuie”, ”ești obligată” cu lipsuri și depășiri indispensabile. Cu accent pe disciplina grea.

Desigur, pe acest fundal, sfatul bunicii „Viața trebuie savurată, nu îndurată”  – mi se părea cel puțin nepotrivit. Și în mare parte, multe din ceea ce mi-a spus, au trecut pe lângă urechile mele. Abia acum încerc să realizez aceste momente și să le regândesc din nou.

Iar bunica îmi spunea:

1. „Draga mea, sunt puțini prinți și ei se iubesc prea mult. Sunt suficienți doar pentru proaste. Ia-ți un băiat cuminte și liniștit. El va aduce salariul acasă.”

2. „Fie-ți teamă de bărbații prea fierbinți. Ei nu-ți vor aduce decât intimitate bună, mari dureri de cap și suferințe inutile. Acesta este un foc inutil și distrugător, care nu te încălzește, ci arde totul: credința în oameni, speranța și iubirea.”

3. „Dacă vrei să vezi omul departe de tine, nu indica doar acea direcție. Stabilește-i omului un obiectiv, desenează-i o hartă, dă-i o minge magică. Cine știe, poate ajunge acolo?”

4. „Nu trage niciodată concluzii pripite, nu lua decizii drastice. Așază-te. Ascultă muzică bună, mănâncă mâncare delicioasă, zâmbește. Poate că în cele din urmă nu va trebui să decizi nimic.”

5. „Nu trebuie să fii bună. Binele este un concept relativ. Doar fii obiectivă și corectă.”

6. „Oferă-i omului trei șanse. De fapt, îți dai ție aceste șanse. Să nu ratezi ceva important, să nu-ți distrugi soarta, să înveți ceva nou. Dar nu mai mult!”

7. „Nu-ți fie frică de dușmani. Ai nevoie de ei pentru a te deranja puțin. Fie-ți frică de prieteni ieftini, ei te vor trage la fund.”

8. „Doar stai pe mal și așteaptă. Timpul este o resursă capabil să rezolve totul și întotdeauna.”

Cred că în vocabularul ei lipseau cuvintele „într-o zi” și „cândva”. Dacă ceva merita să fie văzut, auzit sau făcut, ea se străduia să vadă, să audă și să facă acum, în acest moment.

Câtă dreptate avea! Îmi pare că am ascultat-o prea puțin!