Cum să devii un angajat care nu va fi concediat nici în perioada de criză: 7 abilități pe care trebuie să ți le dezvolți.

Într-o lume în continuă schimbare, este foarte important să ne putem adapta rapid noii realități. Acest lucru se aplică tuturor domeniilor vieții, iar munca nu face excepție. Ce calități și abilități trebuie să ai pentru a fi util(ă) și valoroasă pentru angajator? Iată recomandările expertului:

1. Flexibilitatea gândirii

Această abilitate implică capacitatea de a-ți adapta viața noilor condiții. Vechile norme și reguli ar putea să nu fie potrivite pentru situația actuală. Ceea ce înainte funcționa, acum s-ar putea să nu mai funcționeze. De aceea, pentru angajator este valoros acel angajat care reușește să se ”conecteze” rapid și să găsească noi abordări pentru rezolvarea problemelor. Dacă ideile tale nu găsesc sprijin, nu dispera, ci implică-te rapid în elaborarea altor propuneri și ipoteze împreună cu alți colegi.

2. Plasticitatea conștiinței

Omul ce posedă o conștiință plastică are în spate o experiență vastă, dar nu se bazează în totalitate pe ea atunci când rezolvă problemele actuale. Știe să renunțe la cele vechi, este deschis la tot ce este nou și vrea să experimenteze.

A fi plastic înseamnă a privi situația apărută ca fiind nouă, chiar dacă ți se pare familiară. O astfel de muncă a conștiinței ne permite să ne orientăm rapid în perioadele de criză.

Dacă ești obișnuită să te bazezi doar pe experiența din trecut, într-o situație stresantă îți va fi dificil să găsești o cale de ieșire. Cel mai probabil, vei deveni confuză. Cel care încearcă să găsească soluții noi, originale pentru o situație obișnuită este mult mai greu de luat prin surprindere.

3. Inteligența socială

În vremuri de criză, este foarte important să-ți poți menține un fond emoțional normal. Acest lucru este valabil atât pentru starea personală, cât și pentru starea generală a echipei.

Trebuie să înțelegi clar ce se întâmplă în echipă, să simți atmosfera și starea de spirit a colegilor, să prezici evoluția ulterioară a evenimentelor. În același timp, trebuie să te comporți în concordanță cu situația și să reacționezi la ceea ce se întâmplă în așa fel încât echipa să poată ajunge la rezultatul dorit.

4. Optimismul

Britanicii au o vorbă: „Dacă nu ești parte din soluție, atunci ești parte din problemă”. Ceea ce înseamnă că în orice situație, omul adoptă una dintre cele două poziții: fie face parte din soluție, fie face parte din problemă.

Să fii parte din soluție înseamnă să nu te blochezi niciodată într-o discuție despre problemă și despre dificultățile care au apărut. În schimb, încerci să te concentrezi asupra posibilelor căi de ieșire din situație. Adică, activitatea mentală ar trebui să vizeze găsirea unei soluții la problemă. Aceasta se numește gândire pozitivă aplicată.

5. Atitudinea proactivă

Dacă vrei să fii valoros și util angajatorului, este important să iei inițiativa în diverse probleme de muncă. Nu trebuie să iei o poziție pasivă nici în cea mai neprevăzută și dificilă situație: nu poți sta și aștepta ca alți oameni să dea toate instrucțiunile necesare și să ia toate deciziile importante pentru tine.

În schimb, acționează activ, vino cu propuneri, asumă-ți responsabilitatea și rezolvă sarcini în limitele competenței tale. Și nu contează ce funcție ocupi: ești un angajat obișnuit sau un manager. Manifestarea inițiativei este foarte apreciată de către angajator, indiferent de statutul și vechimea în muncă a salariatului în companie.

6. Automotivare ridicată

Acest termen se referă la setarea internă a omului, în care el nu are nevoie să fie motivat din exterior. El este interesat și pasionat de activitatea sa, se simte la locul lui, este pregătit să rezolve probleme, să dezvolte afacerea și să câștige experiență nouă.

Dacă nu ai un astfel de entuziasm, trebuie să te gândești la schimbarea locului de muncă. Este indicat să alegi un loc în care te vei simți necesară, iar activitatea ta te va interesa sincer.

7. Valorile spirituale ale companiei

Valorile spirituale fac posibilă unirea echipei, consolidarea relațiilor cu partenerii și clienții în cele mai dificile momente. Ține cont de aceste valori și în momentele stresante încearcă să te gândești nu numai la propriul beneficiu, ci și la interesele pe termen lung ale companiei și ale consumatorilor. În acest caz, ca angajat, vei deveni foarte util afacerii și valoros pentru angajator.

Pentru a fi solicitat(ă), trebuie să înveți constant ceva nou, să dobândești și să-ți dezvolți abilitățile. Viața nu stă pe loc și trebuie să ne schimbăm odată cu ea. Într-o criză, este deosebit de important să fii flexibil(ă), să te poți adapta condițiilor actuale, să nu te concentrezi pe regulile și pe experiența anterioară. Trebuie să acționezi, să dai dovadă de inițiativă, să vii cu noi soluții și să cauți noi oportunități de dezvoltare.