Iată ce este gelozia sănătoasă și cum poți să o dezvolți în tine.

Atunci când omul se află în capcana geloziei, gândurile sale sunt obsesive și deprimante. Să ne imaginăm următoarea situație: stând cu iubitul tău în pat, observi cum el cu zâmbet pe față și interes comunică cu o colegă. Cel mai probabil în acest moment te gândești: ”Cu ea se simte atât de bine, mai bine decât cu mine, pentru că eu stau acasă, viața mea este o rutină continuă. Când îi împărtășesc ceva, nu-i trezesc nicio emoție.” Astfel de gânduri se rotesc în mintea ta, ducând inevitabil la gelozie, furie și disperare.

Problema aici nu este acea colegă, ci ideile tale false despre tine și personalitatea ta. Sentimentul propriei neîmpliniri devine motivul pentru care te compari cu altele, și nu în favoarea ta. Deci, ar trebui să privești în interior și să-ți pui întrebarea: „Ce mă împiedică să trăiesc viața pe care mi-o doresc? Și de ce, comparându-mă cu alții, eu (în chatul meu personal) sunt mai rea de fiecare dată?”

O altă reacție posibilă: vezi corespondența cu acea colegă, dar te bucuri pentru realizările partenerului tău: „Este grozav că are un job și proiecte atât de interesante.” Te bucuri de succesul lui, iar colegele frumoase nu sunt văzute drept rivale. Poți și știi să-ți împarți partenerul cu colegii, cu munca sau hobby-urile sale. În gândurile tale nu există o super-idee de a-l avea complet pentru tine, de a-l însuși. Înțelegi că nu este proprietatea ta.

Gelozia nu trebuie ascunsă 

Gelozia nu vine singură; odată cu ea vine mânia și supărarea. De cele mai multe ori atacăm partenerul cu pretenții care nu au nicio bază: „Desigur, ea este mai bună decât mine. Te-ai săturat de mine. Du-te și fă ce vrei, nu-mi pasă!”

Chiar ai vrut să spui asta, așa ai vrut să-ți exprimi sentimentele? Sau furia și supărarea au pus stăpânire pe tine? Dar dacă revii la manifestarea sănătoasă a geloziei? Te poți îndoi de atractivitatea ta?

Bineînțeles ca poți. Nu suntem roboți și, uneori, nu ne iubim, ne simțim nesiguri. Dar dacă ai suficient curaj și încredere în partenerul tău, poți declara deschis despre gelozia ta. Spune-i iubitului tău: „Sunt geloasă, nu mă simt atât de frumoasă.”

Într-o relație sănătoasă, partenerul nu va profita niciodată de momentul tău de slăbiciune, ci îți va întoarce gândurile într-o direcție pozitivă. Sinceritatea ta va fi apreciată, partenerul te va consola spunând: „Nu ai de ce să-ți faci griji, pentru mine ești cea mai bună!” În loc de atacuri și acuzații fără temei, încearcă să vorbești simplu și fără manipulare despre sentimentele tale.

Cum să lupți cu gelozia nesănătoasă? 

Nu exagera semnalele retragerii partenerului, răcirea temporară a sentimentelor –  este ceva firesc pentru orice cuplu. Nu întotdeauna partenerii sunt în vârful fuziunii emoționale, ca în primele 3-6 luni de relație. Sunt perioade când oamenii au nevoie de un răgaz. Acest timp și energie pot și ar trebui investite în creșterea personală.

În cazul geloziei distructive, în fanteziile noastre facem în avans o alegere falsă pentru partener. Există întotdeauna zona ta de responsabilitate, unde ești responsabilă pentru gândurile, sentimentele și acțiunile tale, încearcă să nu o depășești, chiar dacă se referă la propriile gânduri. Orice altceva – este în zona de responsabilitate a altor persoane, inclusiv a partenerului tău.