Cum înțelegi că interlocutorul te minte: 8 semne ale minciunii.

Diferența dintre minciună și adevăr este că minciuna are mereu martori. Și tu poți fi acel martor. Ce semne indică că persoana minte și cine minte cel mai des ne spune psihologul clinician Elizabeth Che.

1. Nepotrivirea emoțiilor și situației

De exemplu, despre situația când omul întârzie. El regretă că a întârziat, de aceea și emoțiile ar trebui să fie corespunzătoare. Dar dacă vorbește despre asta cu bucurie, atunci emoțiile lui diferă de ceea ce spune. În acest caz, el fie minte, fie este stresat. Atunci când spunem adevărul, emoția apare simultan cu vorbirea.

Încearcă și tu, spune: „Mmm, crema de lustruit pantofii este delicioasă!” Puțin probabil ca emoțiile tale să fie identice cu cele care apar atunci când vorbești despre o bucată de tort. Dar acest lucru nu se referă la mincinoșii experimentați: ei știu să se deghizeze și să creeze emoții care să se potrivească cu povestea lor.

2. Pauzele frecvente

Pentru a crede un mincinos, el trebuie să controleze situația și să evalueze periodic dacă îl crezi sau nu. De aceea, există mult mai multe pauze în discursul său decât într-o conversație normală: el încetinește pentru a-ți urmări reacțiile.

3. Pupilele restrânse 

Atunci când omul își amintește ceva, sarcina cognitivă crește și el clipește mai rar, pupilele, de regulă, se îngustează. Dar dacă omul inventează o poveste bazată pe minciuni, nu pe amintiri, atunci pupilele sale, dimpotrivă, se extind și el clipește mai des.

4. Privirea în stânga – în jos

După ce au efectuat un număr mare de teste, psihologii au observat că mincinosul își îndreaptă adesea privirea spre stânga, apoi se uită în jos. Acest lucru se datorează activării anumitor zone ale creierului care sunt responsabile pentru fantezii.

5. Utilizarea pronumelui ”noi”

Mincinoșii, deseori referindu-se la ei înșiși, vorbesc pe larg. Ceva de genul „suntem oameni” sau „suntem bărbați”. Ei folosesc rar pronumele eu, mie.

6. Gesturi active

Mincinoșii gesticulează mai des decât alții, atrăgându-ți astfel atenția de la minciunile lor. Lovesc cu degetele și, în general, se comportă ca niște studenți în fața unui examinator. Cu toate acestea, fii atentă la interpretarea acestui semn – gesturile active pot fi o caracteristică a comportamentului omului, precum și un semnal că este nervos sau îngrijorat de ceva.

7. Mâna stângă neliniștită

Dacă bănuiești că interlocutorul minte, fii atentă la partea stângă a corpului său. Ea este conectată la emisfera emoțională a creierului. Ce se întâmplă cu mâna stângă? Când înșală, omul nu-i găsește locul, deoarece această parte a corpului reflectă adevărata dispoziție a interlocutorului.

8. Excitabilitate excesivă

Adesea mincinoșii sunt agresivi și capabili de atacuri emoționale. Nu le place să fie expuși sau acuzați public de minciună.

”Vrei să spui că mint?! – aceasta este una dintre cele mai frecvente reacții ale unui mincinos. Mai mult, pentru a te face să te simți vinovată, mincinosul „ofensat” ar putea să plângă din cauza umilinței imaginare. De regulă, asta funcționează.

Deci, pentru a minți, omul trebuie să țină cont de mulți factori, să aibă o minte logică, să fie elocvent și, în general, un bun povestitor. În plus, nu trebuie să se încurce în propriile fantezii. Așa că, să-i aplaudăm pe mincinoși. Cu siguranță acesta este un talent.

Care este cea mai teribilă minciună?

Cea mai teribilă minciună este atunci când ne mințim pe noi înșine – în relație sau la serviciu, nu contează. Inventăm scuze și suntem fericiți să ne amăgim, atât timp cât nu intrăm în contact cu realitatea dură. Dezamăgirea – este rezultatul  autoamăgirii.

Cine minte mai des și de ce?

O fac mai des oamenii creativi, inteligenți și flexibili. Minciunile se revarsă din ei ca un cântec. De fapt, acești oameni sunt lași și nesiguri. Pentru că vor să pară mai buni, mai importanți, mai semnificativi decât sunt în realitate.