Ai devenit obsesivă, exigentă și pui totul la suflet? Iată 4 semne că ești prea dependentă de relație.

Toți avem nevoie de comunicare. Toți vrem să fim înțeleși, acceptați, sprijiniți și iubiți. Dar această nevoie nu ar trebui să împovăreze relația cu partenerul. Indiferent cât de mult vă adorați reciproc, fiecare dintre voi are nevoie de spațiu și timp personal. Dacă te simți rău fără partener chiar și o perioadă scurtă de timp, acest lucru poate indica faptul că ești prea atașată emoțional de el.

Unii psihologi asociază acest comportament cu un anumit tip de atașament. Modul în care ne comportăm în relații depinde de educația noastră. Cu toate acestea, tipul de atașament poate fi influențat și de experiențele de viață, de relațiile pe care le alegem și chiar de genetică.

Tipurile de atașamente

Psihiatrii Amir Levin și Rachel Heller, au identificat trei tipuri principale de atașament: de încredere, evitant și anxios. Stilul de atașament este cel care determină cât de încrezătoare (sau nu) se simte persoana într-o relație și de câtă atenție are nevoie de la partener.

Tipul de atașament poate fi numit de încredere dacă ești o persoană iubitoare care nu se teme pentru relația sa. Cel mai probabil ai fost crescută cu grijă, iar relațiile tale anterioare au fost experiențe pozitive. În plus, ai o relație de încredere cu partenerul tău actual. Sunteți capabili să vorbiți despre ceea ce vă preocupă sau despre ceea ce aveți nevoie. Și acceptați asta.

Tipul de atașament evitant se formează mai des la persoanele în ale căror familii nu se obișnuia manifestarea sentimentelor și iubirii. De aceea, acum pentru tine cel mai important lucru într-o relație este independența și autosuficiența. Și minimizezi intimitatea cu alți oameni. Chiar dacă îți place partenerul tău, tot îl vei ține la distanță. Cel mai probabil, pentru că ți-e frică să arăți că ai nevoie de el. Dacă ești deja într-o relație, adesea vei auzi că ești indiferentă, pentru că atunci când partenerul îți cere mai multă atenție, te închizi imediat și te îndepărtezi.

Tipul de atașament anxios te face să ai prea multă nevoie de celălalt. Devii obsesivă, exigentă și pui totul la inimă. Vrei să fii cât mai aproape de partenerul tău, dar ți-e teamă că el nu vrea asta. Și din cauza fricii constante, te simți vulnerabilă și sensibilă la orice schimbare în relație și în comportamentul partenerului. Încerci să lupți cu propriile emoții și nevoi, dar asta te face să ai nevoie de mai multă „hrană” emoțională de la alți oameni: trebuie să-ți umpli golul cu ceva.

Semnele tipului de atașament anxios

Al treilea tip de atașament vorbește despre faptul că persoana este dependentă de relație. Iată câteva semne distincte:

– te îndoiești constant de dragostea partenerului și cauți mereu dovezi că te iubește;

– ai nevoie de partener de fiecare dată când nu poți face față emoțiilor, pentru că doar alături de el te simți calmă;

– ești nesigură și vulnerabilă;

– părinții nu au avut grijă tot timpul de tine, ceea ce ți-a provocat o frământare interioară care acum se manifestă în relațiile mature.

Desigur, tipul de atașament anxios face ambii parteneri să se simtă inconfortabil. Unul încearcă să se remodeleze, deși înțelege că este inutil. Celălalt se simte epuizat din punct de vedere emoțional și copleșit pentru că nu poate oferi atâta dragoste cât i se cere. Și asta îl indispune, iar uneori îl respinge.

Este posibil să nu mai fii dependentă de relație?

Schimbarea într-adevăr este posibilă. Pentru a face acest lucru, mai întâi trebuie să conștientizezi problema. Este important să lucrezi la stima de sine și încrederea în sine. Pentru început trebuie să te concentrezi mai mult pe tine (și nu pe partener). Să faci lucruri care te ajută să te simți în siguranță. Acordă mai multă atenție punctelor tale forte. Dacă nu poți face față singură, cere ajutorul unui psiholog.